Vaarojen Maraton 2022 130km – kisaraportti

Vaarojen Maraton, kaikkien polkujuoksukisojen kummisetä ja -täti oli käsillä. Matkana tällä kertaa 130km, joten haastetta piisaisi niin fyysisellä, kuin psyykkiselläkin puolella.

Palautuminen Ylläkseltä (NUTS Pallas – Ylläs 100km) lähti hyvin liikkeelle. Tosin seuraava kisa, Nivalan PEP 57km oli jo viiden viikon päässä Ylläksestä. Osallistumisoikeus Pyssymäkeen siirtyi edelliseltä vuodelta, kun kärsin kantapääongelmista ja nytkin ajatus oli juosta kisa pitkänä harjoituksena, ilman sen kummempia aikatavoitteita. Koin kuitenkin alisuorituneeni, tekeminen oli tahmeaa Pyssymäessä ja fiilis maalissa oli vähän alakantissa. Selkeästikään palautuminen ei ollut ollut vielä hyvällä tasolla ja kärsinkin minulle harvinaisista krampeista kisan viimeisen kolmanneksen ajan. Oikeampi paikka pitkikselle olisi ollut varmasti pari kolme viikkoa myöhemmin, mutta tällä kertaa mentiin tällä tavalla.

Palauduttuani PEP:stä ja päästyäni taas sorvin ääreen, sain tehtyä pari minun mittakaavassani varsin napakkaa verttiviikkoa. Syyskuun alkuun sain tehtyä myös hyviä myöhäisiä lampputreenejä Vaaroja silmälläpitäen. Napsahtipa lähikisasta, Korkatti Trail Runista vieläpä 22 km:n kisan voittokin. Tossu kulki lyhyessä kisassa aika kivasti, vaikka tehot jäivätkin kirittäjien puuttuessa pikku kovan puolelle. Vauhtijuoksun helppous kuitenkin yllätti positiivisella tavalla.

Sadonkorjuu työllisti varsin paljon syyskuun lopussa, joten sen kummempaa keventelyä ei treeneihin tarvinnut tehdä. Niitä ei vain yksinkertaisesti ehtinyt juoksemaan. Valvomista tuli sen sijaan harjoiteltua, kun kuivurilla osui erän vaihtoja keskelle yötä.

Kaikesta huolimatta fiilis kisaviikolla oli luottavaisen odottava. Pieni jännitys nousi aika ajoin mieleen ja huomasin ajatusten siirtyvän yhä useammin Kolin maisemiin.

Kisapäivä

Olin pilkkonut ajomatkaa lyhyemmäksi ja nyt kisapäivälle jäi vain parin tunnin ajelut Vuokatista. Majapaikan isäntä Kolin Country Clubilla oli hyvin joustava sisään- ja uloskirjautumisaikojen suhteen ja sainkin kämpän hyvissä ajoin jo iltapäivällä. Kisamateriaalinen noudon ja ruokaostosten jälkeen ei kuitenkaan hirveästi jäänyt luppoaikaa. Dropbagin valmisteluiden ja liivin pakkaamisen jälkeen saikin jo lähteä kohti lähtöaluetta. 

Startti – Rykiniemi

19km 3h 01min (19 km 3:01)

Ennen starttia pikaiset juoksututtujen moikkaukset ja tsempit ja niin olikin aika siirtyä lähtöalueelle. Lähtökomento kajahti klo 18 ja hieman vajaa 90 juoksijaa lähti yön selkään kohti Eteläpäätä. Koronavuosien jälkeen oli taas huikeaa nähdä kannustavaa yleisöä reitin alkuosalla. Fiilis oli hyvä, matkan teko voisi alkaa.

Lähdin rauhallisella vauhdilla liikkeelle, jono venyi ja pikkuhiljaa muodostui samaa vauhtia eteneviä porukoita. Osa puhui, osa oli hiljaa – niin minäkin. Nautin pimenevän illan tunnelmasta ja juoksin rauhallisella tahdilla.

Lampun sai sytyttää noin tunnin etenemisen jälkeen. Sauvat minulla oli käytössä, tai käyttövalmiina heti lähdöstä alkaen ja niistä oli huomattavasti apua.

Vaikka päivällä ei ollutkaan satanut, niin ilma oli kosteaa ja juuret olivat todella liukkaita. Askellukse kanssa sai olla tarkkana alusta asti. 

Lakkassa jono hajaantui ja juoksin muutaman kilometrin yksin, ennen Rykiniemen kahlaamoa ja huoltopistettä. Osa juoksijoista ylitti joen kiviä pitkin, minä menin suoraan kahlaamosta. Rykiniemeen saavuin noin 3h matkanteon jälkeen, aikatauluni mukaan

Kuva: Lauri Kontkanen – Ukko-Koli perjantai ilta

Rykiniemi – Kiviniemi

20 km 3h 56min  (39km 6:57:00)

Rykiniemessä nopea pullojen täyttö ja matkaan kohti Eteläpäätä. 

Pian huomasinkin eteneväni pikku porukassa joka koostui tutuista ja puolitutuista juoksijoista. Etenimme rauhallisesti, mutta ripeästi, sen kummemmin aikailematta. Syketaso pysyi kuitenkin maltillisissa lukemissa, oma tuntemus oli hyvä, juoma ja ruoka upposi.

Juoksin suurimman osan Eteläpäästä Vähäahon Onnin kanssa ja matka sujui mukavasti rupatellessa. Onni on harjoitellut paljon Kolilla, joten paikallistuntemusta Eteläpään syheröisiin polkuihin löytyi mukavasti. Eikä se pahin rymypätkätään niin mahdottoman pitkä ollut ja sekin loppui aikanaan.

Kiviniemeen saavuin yhden maissa yöllä, noin seitsemän tunnin juoksun jälkeen. Taas pikainen pullojen täyttö ja kohti Ryläystä

Kiviniemi – Peiponpelto

15km 3h 2min  (54km 9:59:00)

Kiviniemestä yksin liikkeelle lähtiessäni minua alkoi suorastaan nukuttamaan. Vastaava tilanne oli tullut vastaan kesällä NUTSin kisassa Ylläksellä ja se tuli silloin energiavajeen yhteydessä. Join, tankkasin ja juoksin. Heraniementien ylityksen jälkeisellä tiepätkällä juoksin ja nukuin parin kolmen sekunnin mikrounia, raotin silmiä pysyäkseni tiellä ja jatkoin taas. Se auttoi vähän. 

Ryläyksen lähestyminen meni melkoisessa horroksessa, eikä siitä jäänyt juuri mielikuvia. Vähän ennen Ryläystä saavutin yhden juoksijan ja yksi juoksija saavutti minut. Jatkoimme muutaman kilometrin kolmestaan. Se hieman piristi tunnelmaa ja uneliaisuus hävisi. Myöhemmin GPS-seurannasta ilmeni, ettei tuo horrostila varsinaisesti vauhtiin vaikuttanut, tai ainakin näytti siltä, etten sitä väliä tullut oleellisesti hitaammin – jos nyt en nopeamminkaan – kuin muut. 

Pian tulin tielle ja edessä oli enää muutama kilometri seuraavaan huoltoon. Peiponpeltoon saavuin noin kymmenen tunnin taivalluksen jälkeen. 

Peiponpellossa minua oltiin vastassa talkoolaisten toimesta tervetulotoivotusten ja hyvien huomenien kera.

Huolto oli totutunlainen, pullot täyteen, kiitokset talkoolaisille ja takaisin poluille.

Peiponpelto – Koli

10km 2h 01min (65km 12:00:00)

 Peiponpellon jälkeen reitti muuttuu vähemmän tekniseksi. Korkeuseroa toki kertyy tälläkin välillä, mutta alusta oli pitävämpää ja meneminen oli rennompaa. Saavutin pari kolme juoksijaa Satamaa lähestyttäessä ja Kolille noustessa meitä oli hieno lamppuletka.

Ensimmäinen kierros meni aikalailla tasan 12 tuntiin, josta olisi hyvä jatkaa huollon jälkeen.

Huolto

0km 29min

Olin ihan häkellyksissäni siitä palvelualttiudesta ja hyvin kiitollisena lusikoin keittoa naamariin samalla huoltotoimenpiteitä tehden. 

Saapuessani huoltoon, Luontokeskus Ukkoon, minut ohjattiin pöytään, tuotiin dropbag-laatikko, kysyttiin haluaisinko kokista, tai keittoa ja leipää, tai kahvia… tarvitsisiko pulloja täyttää? Olin ihan häkellyksissäni siitä palvelualttiudesta ja hyvin kiitollisena lusikoin keittoa naamariin samalla huoltotoimenpiteitä tehden. 

Kuivasin jalat, vaihdoin sukat ja paidan. Huoltoon tullessa oli ilmassa ollut jo joitain vesipisaroita, joten pistin varmuuden vuoksi kuoritakin päälle. Huollon jälkeen ulkoilmaan mentäessä tulisi kylmä kuitenkin, ennen kuin juoksu taas lämmittäisi kropan.

Tottapuhuen Ryläyksellä en ollut ollenkaan varma olisiko minusta jatkamaan matkaa vielä toiselle kierrokselle. Huollon jälkeen elämä kuitenkin taas hymyili ja oli mukava palata poluille.

Olin ennakkoon ajatellut tekeväni noin puolen tunnin huollon ja se aika siihen kyllä sitten kuluikin. Toisaalta se oli kyllä sen arvoista, joka sekunti.

Koli – Rykiniemi

19km 3h 42min (84 km 16:11:14) 

Pikkuhiljaa päivä alkoi valkenemaan ja otsalampun sai sammuttaa Mäkrää lähestyttäessä. Oli taas mukava juosta valoisassa. Vireystila oli hyvä. Vatsassa tuntui lämpimältä ja eteneminen maistui. Olimme edellisellä kierroksella jonku kanssa puhuneetkin siitä, kuinka nämä kierrokset ovat kuin kaksi eri kisaa, kaksi eri maailmaa. Ja siltä se tuntuikin.

Pikkuhiljaa meistä toisen kierroksen aloittajista muodostui pieni ryhmä ja etenimme ihan mukavaa vauhtia kohti Rykiniemeä. 65km:n kärki meni ohi jossain kohtaa ja pian takaa tulijoita sitten riittikin. Juoksu kulki hyvin, eikä nopeampien väistely merkittävästi haitannut matkan tekoa. Tosin jossain vaiheessa teimme päätöksen, että menkööt tuoreemmilla jaloilla puskan puolelta ohi, jos kiire on.

Kuva: Lauri Kontkanen – Pieni Mäkrä lauantai aamuna

Jossain Lakkalan jälkeen jäin kaivamaan vaihtopulloa repusta ja jäin letkastamme. Jaloissa alkoi hieman painaa Vesivaaralle kiivetessä, mutta kaiken kaikkiaan olo oli varsin hyvä.

Toisen kerran Rykiniemeen saapuessani valitsin joenylitystavaksi kiviä pitkin kiertelyn ja se oli huomattavan helppo ja nopea tapa ylittää joki kuivin jaloin. 

Taas pullot täyteen ja menoksi.

Rykiniemi – DNF

7km 2h 15min (91km 18:26:07)

Toista kertaa Hirvivaaralle kiivetessäni jaloissa tapahtui jotain. Yhtäkkiä jalat olivat kuin pullataikinaa ja eteneminen oli raskasta. Tankkasin energiaa, join, otin suolaa. Hetken juoksu taas kulki, mutta niin vauhti lähti taas hidastumaan. Aamuyöltä tuttu uneliaisuus palasi, mutta nyt ei ollut tietä jossa olisi voinut mikronukkua. Vatsa veti mukisematta kaiken mitä sinne laitoin, olo oli sen puolesta hyvä. Tankkasin paljon, mutta vastetta sille ei oikein löytynyt. Vauhti hidastui, silmiä painoi ja meno oli hankalaa. Kovalla tsemppaamisella sain vireystilan nousemaan ja hetken eteneminen onnistui mallikkaasti, kunnes taas uni pääsi niskan päälle ja hyydytti kulkemisen.

Kun olin edennyt parissa tunnissa noin 7km,  aloin laskemaan, että sillä vauhdilla olisi siinä ja siinä ehtisinkö maaliin ennen puolta yötä. Tässä kohtaa elettiin siis vielä puolta päivää. Olin Rykiniemen huollon jälkeen syönyt lähes kaiken kiinteän energian mitä minulla oli varattuna koko loppumatkaksi ja siltikään olo ei lähtenyt kohenemaan. Urheilujuomaakaan ei voisi määräänsä enempää juoda. Hoipuin puolinukuksissa eteenpäin ja mietin vaihtoehtoja.

Olin kuullut sanonnan, että jos energiavaje iskee päälle, niin se kyllä ennen pitkää saavuttaa pohjansa ja ajan kanssa nousu kyllä tapahtuu. Nyt kuitenkin uneliaisuus vei terän etenemiseltä – polku ei meinannut riittää leveys suunnassa. Pituus suunnassa sitä oli tarjolla liiankin kanssa siihen tilanteeseen

Pysähdyin, avasin puhelimen kartan ja aloin selvittämään mahdollisia evakuointipaikkoja. 

Lähellä oli metsätien ylitys jonne suuntasin. Soitin kisan GPS-seurantaan ja ilmoitin keskeytyksestä ja sain ohjeet kävellä kilometrin tai pari Takavaaran metsätietä Eteläpään P-paikalle.

Kilpailu oli minun osaltani ohi.

Summa summarum

Nyt muutamaa päivää myöhemmin keskeytys harmittaa ohuesti, mutta oli varmasti siinä tilanteessa oikea päätös. Jossittelua voisi jatkaa loputtomiin, olisiko tilanteeni korjaantunut suoritusta jatkaessani, vai ei.

Kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen keskeytykseni polkujuoksun parissa, joten tilastollisestikin tänä hetki koittaisi ennemmin tai myöhemmin. Harmittavasti sen paikka oli nyt

Jalat ja kengät:

Jos hakee Vaaroilta positiivisia asioita, niin jalat toimivat hyvin koko kisan ajan. Mistään ei kiristellyt, missään ei ollut kipua. Jalkapohjat olivat hieman väsyneet, mutta kai ne saa reilun 90km:n jälkeen sitä ollakin. Molempien isovarpaiden ulkosyrjissä oli  pienenpienet rakot, jotka eivät menoa haitanneet. Käytössäni oli kaksikerrossukat, sillä aiemmin päkiän sivu on ollut se rakon paikka ja halusin sen nyt välttää. Eikä siihen tosiaan rakkoja tullutkaan. Kaksikerrossukka pienentää kitkaa ihon ja sukan välissä, ratkaisu siis toimii, mutta toisaalta rakenne pidättää vettä paremmin, eli märkien paikkojen jälkeen sukka kuivuu hitaammin juostessa. Kisassa olisi ollut mahdollista pitää jalat kuivana toisen kierroksen alun vesisateeseen asti, ellen olisi kahlannut yli Rykiniemessä, mutta eipä sillä ollut merkitystä kokonaisuuden kannalta.

En teippaa tai rasvaa jalkoja muutenkaan ennen kisaa, joten ilmeisesti aika helpolla pääsen.

Kenkävalintaan kannattaa siis panostaa. Kun sopiva malli jossa jalat pysyvät ehjänä löytyy, kannattaa siinä sitten viimeiseen asti pysyä.

Kaikki kynnet ovat tallella ja eipä taida edes väri vaihtua, vaikka potkaisin oikean isovarpaan kiveen Ryläyksellä varsin makeasti. Kenkävalintaan kannattaa siis panostaa. Kun sopiva malli jossa jalat pysyvät ehjänä löytyy, kannattaa siinä sitten viimeiseen asti pysyä.

Liukkaasta kelistä huolimatta kaatumisia ei tullut. Alkumatkan pari pientä slaidia märkien juurien päällä toki pistivät käyttämään sauvoja myös alamäissä. Toisaalta käyttämäni pari juoksukenkiä oli jo käyttökautensa ehtoopuolella ja pohjan osalta parhaan pidon jo menettänyt, vaikka ei kai märillä juurilla pidä oikein mikään. 

Sauvat

Sauvojen kanssa saa säästettyä jalkoja, mutta ongelmana on, että syöminen hankaloituu. Sauvoja ei myöskään herkästi tule paketoitua sauvapussiin, joten joku kätevämpi sijoituspaikka niille pitäisi olla. Vaarat eroaa luonteeltaan esim KK:sta ja NUTS Ylläksestä siten, että sauvoille on käyttöä pitkin matkaa, eikä vain lopussa.

Vatsa

Vatsan kanssa ei myöskään ollut ongelmia. Kaikki syöminen upposi ja puolen välin huollossa nautittu ruoka imeytyi hyvin. Ainoastaan Rykiniemen jälkeinen tilanne jätti aihetta pohdinnalle. Olisiko tilanne korjaantunut ajan kanssa? Oliko vauhdinjako oikea – olisiko alku pitänyt ottaa vielä maltillisemmin? Keväällä KK:n 83lla  todella todella rauhalliset ekat 40km toivat huippufiilikset ja hyvän suorituskyvyn loppumatkalle. Vaikka maastoa ei voi suoraan verrata Vaaroihin, niin jotain ajatuksia se herättää. 

Kohti tulevaa

Tässäpä pohdittavaa muutaman viikon ylimenokaudelle. Vaaroilta jäi sen verran hampaankoloon, että treeninälkää ei tarvitse paljon houkutella. Palautellaan nyt kuitenkin huolella, analysoidaan Vaaroja vielä tarkemmin ja sitten onkin aika suunnata katseet kohti ensikautta ja uusia haasteita. Nimi löytyy  jo KK:n perusmatkan osanottajalistalta, joten tekemistä kyllä riittää!

Vaarojen Maraton – tulokset

Kiitokset!

Kiitos tapahtuman järjestäjälle ja ennen kaikkea teille talkoolaisille, olette ihan huikeita tyyppejä. Se huolenpidon määrä, jota sain keskeytyksen jälkeen osakseni, oli häkellyttävää!

Kiitos kanssajuoksijoille tsempeistä, kannustuksista ja mukavista kohtaamisista. On hienoa olla osa tätä yhteisöä!

Kiitokset myös perheelleni tuesta ja joustavuudesta!

Ja kiitos sinulle kuin luit!

Lue myös:

NUTS Ylläs-Pallas 2022 100km – kisaraportti

Montuun ja sieltä ylös – opintomatka oman kehon ja mielen toimintaan

Valmistautuminen

Edellinen kisani oli toukokuun lopussa, n.6 viikkoa aiemmin juostu Karhunkierroksen 83km, joka oli sujunut hyvin ja olin varsin luottavainen Pallas-Ylläs juoksun suhteen, jos vain saisin toistettua nousujohteisen suorituksen myös siellä

KK:n jälkeen seuraavat viikot sujuivat varsin tiiviisti kevätkylvöjen merkeissä, toisaalta ihan hyvä niin, koska ei vaan tehnyt mieli juosta. Kävin joitakin lyhyitä lenkkejä juoksemassa, mutta päätin odottaa huolella, että pää kertoo sitten kun on taas aika. Ja sitten kun se kertoi, niin kylläpäs se tossu kulkikin sitten ihan kivasti.

Juhannuksen aikoihin tein verttitonnin +28 helteessä, se toimi hellesiedätyksen lisäksi myös urheilujuoman testinä kuumissa olosuhteissa. Tähän asti olin käyttänyt Tailwindia vain viileässä, joten tämäkin oli luonnollisesti kokeiltava, ettei kisatilanteessa tulisi yllätyksiä. Juoma toimi hyvin ja lopulta helteetkin loppuivat kisaviikkoa edeltävällä viikolla, joten kisa mentäisiin varsin normaaleissä kesäolosuhteissa.

Edeltävät päivät

Siirtyminen kisakuplaan alkoi osaltani hyvissä ajoin. Usein olen huomannut jättäväni kisapaikalle matkustamisen melko lähelle starttia. Nyt oli pari päivää aikaa nostatella kisafiilistä, porisuttaa tuttuja ja tutustua minulle ennalta tuntemattomaan reittiin. Se oli mukavaa vaihtelua.

Valmennattavia oli viivalla sekä 66km, että 37km matkoilla. Heidän tapaamisensa ja keskustelut heidän kanssaan kasvattivat kisafiilistä vielä muutaman pykälän verran. Harmittavasti pari valmennettavaa joutui jättämään pidemmät matkat väliin pienten loukkaantumisten vuoksi, mutta kisojahan tulee uusia ja silloin on revanssin paikka!

Tankkaus sujui normaalikaavalla, mutta kisaa edeltävänä päivänä ei vatsa meinannut rauhoittua ollenkaan ja ravitsemus jäi hieman ohkaiseksi. Kaurapuurolla ja banaaneilla sain itseni starttikuntoon perjantai-iltana. 

Olin asettanut tavoiteajakaseni itselleni n.15,5h, joka oli johdettu valmennettavani Teron edellisevuotisesta ajasta. Olemme suurinpiirtein samantasoisia juoksijoita, joten Teron aikaa pystyi hienosti hyödyntämään. Luonnollisesti kisatilanteessa täytyy omaa tavoitetta hieman kiristää, joten taisin haarukoida loppuajan 15-15,5h tasolle. Kyseessä oli uusi reitti minulle, joten valmistautumisen suhteen oltiin karttojen, valokuvien, videoblogien ja haastatteluiden varassa. Ennen kisaa kävin vielä scouttaamassa Varkaankurun ja Pirunkurun alun.

Koko kevään syystä tai toisesta häirinnyt alaselän lihasten jumitus vaivasi, eikä majapaikan ylipehmeä sänky tilannetta ainakaan helpottanut. Sain selän joten kuten  kondikseen ennen kisabussiin kiipeämistä, mutta ajatukset olivat silti vähän ristiriitaiset. Näillä kuitenkin mentäisiin, katsotaan kuinka käy.

Startti

Sääennuste oli luvannut varsin viileää yötä. Arvoin shortsien ja pitkien lahkeiden väliltä, päädyin pitkiin ja hyvä niin, sillä Pallaksen +8 pienen tuulevireen kanssa sai lämpimästä bussista kavunneen juoksijan kylmän horkan partaalle. Äkkiä kuoritakki niskaan, ennen paleltumista! Hölkkäilin ennen starttia varttitunnin ympyrää, pitääkseni itseni lämpimänä. Ihmettelin ihmisten kylmänsietoa, kun lähes kaikki muut seisoskelivat paikoillaan ja osa vielä lyhyissä lahkeissa ja hihoissa! Käsittämätöntä. 

Sain kuitenkin itse pidettyä lämmöt hyvin ja jos bussiin noustessa oli vähän epävarma olo, niin nyt mieli oli levollinen. Kohta mentäisiin, niin kuului lähtökomento ja 219 juoksijaa ampaisi matkaan kohti Yllästä. Oma stattipaikkani oli ehkä kolmanneksen kohdalla kärjestä lukien. 

Pallas- Rauhala 21,1km 3:02:19

Iso ryhmä jakautui yllättävän nopeasti pienempiin letkoihin. Kärki painoi kovaa karkuun, mutta niin niiden kuuluikin! Polulla oli hyvin tilaa ja juoksin tietoisesti käsijarru päällä. Ensimmäisen vitosen jälkeen olin lämmennyt sen verran, että kuoritakin sai riisua. Juoksu jatkui pienissä ryhmissä rauhalliseen tahtiin.

Aurinko alkoi tulla esiin Pallaksen isojen tunturien takaa ja maisemat olivat upeat. Maisemien katselu saisi kuitenkin jäädä toiseen kertaan, nyt pidettiin silmällä polkua.

Kympin paikkeilla taakse ilmaantui Timo, jonka kanssa vauhti ja tavoiteet sopivat yksiin, joten jatkoimme Rauhalaan yhtämatkaa, lepposasti jutustellen.

Rauhalan huolto tuli vastaan aivan aikataulussa. Energiaa oli mennyt suunnitellusti. Nopea pullojen täyttö, suolakurkkuja ja sipsejä naamariin ja baanalle. Kaikki sujui hyvin

Rauhala – Pahtavuoma 11,6km 1:45:16

Rauhalan parin-kolmen kilometrin asfalttipätkä oli kyllä melko antikliimaksi keskelle juoksua. Pistelin menemään rauhalliseen tahtiin, pieni ryhmä saavutti asfaltin loppuosalla, mutta he jäivät kun viimein siirryttiin takaisin poluille. Rauhalan ja Pahtavuoman väliltä ei ole suurempia muistikuvia. Juoksu kulki aamuyön tunteina mukavasti, energia upposi. Jossain vaiheessa Rauhalan huoltoon jäänyt Timo saavutti minut ja jatkoimme yhtämatkaa kohti Pahtavuomaa ja toista huoltoa. Huollossa sama kaava, nopea pullojen täyttö. Suolakurkkua, sipsejä ja puolikas banaani ja liikkelle. Huollossa oli jo vähän hyttysiäkin, mutta ne jäivät taakse kun juoksu jatkui.

Pahtavuoma- Peurakaltio 13,8km 2:37:22

Matka jatkui seuravalle legille yksin juosten. Olin päättänyt mennä Peurakaltioon saakka ihan todella maltillisella vauhdilla, jotta eneriaa säästyisi loppuosan tunturin ylityksiin. Vaikka en aktiivisesti seuraa sykettä kisassa, oli tuntuma ollut tosi kevyt. Nyt kuitenkin Mustakeroa lähestyessä alkoi ilmaantumaan outoja tuntemuksia. Pää tuntui oudon kevyeltä, vähän kuin pientä huimausta aika ajoin. Hidastin vähän vauhtia, yritin juoda, mutta samalla havauhduin siihen että neste jäi vain palloksi vatsaan. Huomasin ajattelevani keskeyttämistä, mikä oli sinänsä absurdia – kukaan ei minua sieltä metsästä tulisi hakemaan, eli ei sinne voisi keskeyttää. Peurakaltioon olisi päästävä jokatapauksessa. 

Suuunnitelmat aikatavoitteesta tuntuivat karkaavat täysin ulottumattommiin ja musertava ajatus siitä että matkaa olisi jäljellä joku 60-70km, tuntui ihan mahdottomalta tehtävältä. Väsytti, silmät painoivat. Jos voisin nukahtaa hetken…

Aloin kuitenkin analysoimaan tilannettani. Jos neste kertyy vatsaan, sitä ei kannattane sille enempää laittaa. Ongelma oli siinä, että energiansaantini pohjautui urheilujuomaan ja jos en joisi, niin energianvaje syvenisi. Mukana oli kiinteä energiaa patukoiden muodossa ja päätin syödä niitä, vaikka pahaa teki. Äkäskerolle nousu sujui mutustellessa ja voi mitkä maisemat sieltä aukenivatkaan. Näkyi niin starttipaikka Pallas, kuin maalipaikka Ylläs. Maisemien lisäksi aukenivat myös energiavarat, tuntui kuin joku olisi laittanut valot päälle ja juoksu alkoi kulkemaan. Toki Äkäskeron pitkä loiva alamäki sitä edesauttoi, mutta yhtäkaikki, tunnelin päässä näkyi valoa, eikä se ollut juna. Mustenevaa hetkeä oli kestänyt n.10km ja nousu syvistä vesistä alkoi.

Ennen jyrkkää Äkäskeron loppulaskua ja Peurakaltion huoltoa oli Tero, Suvi ja Elja kannustamassa ja se toi uutta pontta juoksuun. Alamäki meni vauhdikkaasti ja hyvällä fiiliksellä. Tiesin ettei parilla patukalla pitkälle pötkitä ja huolto olisi syytä tehdä huolella ja kiirehtimättä

Peurakaltion huolto – kuva kertoo kaiken

Peurakaltion huolto on ns. iso huolto, eli sieltä löytyy perustarjoiluiden lisäksi paljon muutakin ja pullojen täytön lisäksi söin nuudelia, join dropbagissa olleen palautusjuoman ja söin jotain muutakin kiinteää. Kuoritakki piti kiskoa niskaan, kun meinasi palella. Energia oli edelleen alhaalla äskeisestä energiapiikistä huolimatta. Jokunen hyttynen meinasi pyöriä jaloissa, mutten vieläkään katsonut tarpeelliseksi laittaa myrkkyä.

Käytin huollossa aikaa varmasti 20min, mutta se kannatti. Silpsejä kouraan ja kohti kisan pisintä, n.34km huoltoväliä kohti Ylläsjärveä. Teron perheeltä vielä kannustukset ja heille myös nöyrät kiitokset avusta ja huolenpidosta huoltopisteellä.

Peurakaltio – Ylläsjärvi 30,4km 4:27:26

Peurakaltion jälkeen polku oli helppoa double-trackia. Kotamajalla sijaitsevalle vedentäydennys-pisteelle olisi matkaa n.9km ja kaivoin juoksuliivistä korvanapit ja käänsin volat kaakkoon. Arvelin että kenttää olisi jo sen verran, että Spotify kuuluisi hyvin ja niinhän se tekikin. Juoksua oli takana siinä kohtaa reilut 7h ja nyt basso hakkasi ja tossu kulki Techno Bunker-soittolistan tahtiin 

“Welcome to dark side of the club” ja minun klubini sijaitsi korvieni välissä keskellä Hangasmaan metsää

Musiikki oli hyvä buusti, ja se kantoi n.7km tuoden vaihtelua omien ajatusten keskelle, mutta ei sitäkään määräänsä enempää jaksa. Kotamajalle nousu meni hissukseen kävellen. Kotamajalta muutama hörppy vettä ja kas, pallon tunne vatsasta oli kadonnut. Neulaset pois kengistä ja matkaan!

Kotamajalta lähti samaa matkaan myös Team Raholan Tiina, jonka kanssa menimme hienosti vuorovedolla pitkään. En olisi yksin todennäköisesti tullut pitäneeksi vauhtia yllä niin paljon kuin nyt juoksukaverin kanssa ja hyöty oli molemmin puolinen. Kesänkijärvi tuli noin kympin juoksun jälkeen vastaan ja Varkaankurun pitkokset hetkeä myöhemmin. Energia upposi hyvin ja tossu oli taas syönnillään. Pieneksi yllätykseksi Varkaankurun pitkokset, joissa kuitenkin kertyy salakavalasti nousumetrejä, menivät lähes kokonaan juosten ylös.

Varkaankurun jälkeen Kellostapulin ja Keskisenlaen satulaan suunnatessa kaivoin sauvat repusta ja matka jatkui kohti Ylläsjärveä. Sadepilvet alkoivat kasaantua ja muutama ukkosen jyrähdyskin kuului lähempänä seuraavaa huoltopistettä. Ylläsjärvelle saavuttaessa Teron porukka oli taas kannustamassa ja huollossa satoikin jo ihan kunnolla.

Nopea huolto, pullot täyteen ja vähän sipsejä suuhun. Kuoritakki niskaan ja menoksi. Olo oli energinen ja montusta oli noustu. Hyvällä höökillä kohti Yllästunturin huippua.

Ylläsjärvi- Kellokas 7,4km 1:18:18

Sade loppui pian ja aurinko lämmitti, joten kuoritakki jouti taas reppuun. Jaloissa on sama väsymättömyyden tunne, kuin Karhunkierroksella konsanaan ja monta monituista selkää tuli vastaan nousussa. Yläosan rakkakivikko piti ottaa tarkasti, mutta sauvoista oli apua sielläkin. Teippasin ennen starttia sauvojen varret alhaalta parikymmentä senttiä gorilla-teipillä, jotta hiilikuidun herkkä hipiä ei vaurioituisi ja se antoikin vähän varaa mennä roskimmin ylös.

Nousu oli pian ohi ja edessä olisi pitkä ja jyrkkä lasku kohti viimeistä huoltoa Kellokkaassa. 

Jännitin hieman etukäteen, miltä kovapohjaisen tien juokseminen tuntuisi siinä vaiheessa, kun takana oli kuitenkin n.80km matkaa, mutta askel lähti rullaamaan kivasti ja matka taittui.

Pyrin hakemaan juoksulinjaa aivan tien reunasta, jossa oli pehmeämpää. Tuosta laskusta tulikin nopeimmat kilometrit, vähän yli nelosen vauhtia oli kiva lasketella. Pian olinkin Varkaankurun suulla, josta olin mennyt toiseen suuntaan reilut pari tuntia aiemmin. Enää kivituhkapolku kohti huoltoa ja edessä olisi enää viimeinen legi.

Ylämäessä juominen oli jäänyt vähälle, eikä alamäkirallattelussakaan siihen ollut oikein aikaa, joten join puolitoista lötköä viimeiselle parille kilometrille.

Kellokkaan huollossa taas pullot täyteen ja sipsiä ja mandariinia kouralliset ja menoksi

Kellokas- Maali 13,8km 1:54:39

Siirtyminen Pirunkurun alle oli n.4,5km tylsää kivituhkapolkua, joka vain piti suorittaa pois. Vähän kiristeli sieltä täältä, mutta se kai kuului asiaan. Ihan helppoa ei enää meno ollut ja askeleesta oli lennokkuus kaukana, mutta seiskan kilometrejä siinä silti sai tehtyä. Odotin vain, että pääsen sauvomaan Kesängin rinnettä ja Pirunkurua. Viimein pääsin nousun alkuun, sauvat repusta ja reippaasti tunkaten ylös. Ylhäällä alkoi jo matka painamaan jaloissa, yritin taas tankata nousun aikana väliin jäänyttä juomaa sisään reilummin ja pakotin itseni juoksuun. Valokuvaajakin yllätti Kesangin päällä ja matkan rasitukset näkyvät kyllä kuvistakin!

Loppusuora edessä, taustalla siintää Pallas. – Kuva: Rami Valonen

37km kärki meni ohitse Kesängin huipulla ja kyllä oli keveä askel jokaisella. Loivasti laskeva mönkijäbaana tuntui loputtomalta. Kellokkaassa olin laskeskellut että mahdollisuuksia voisi olla jopa 15h alitukseen, mutta tossu ei enää noussut niin paljon, että tuo aikaraja näytti karkaavan tavoittamattomiin. 

Lopuksi vielä pienikurvaus suolla ja kohti järven rantaa ja maaliin olisi matkaa alle 2km.

Kannustajia oli siellä täällä ja heidän tuellaan jatkoin matkantekoa suht hyvällä höökillä. Jokapaikkaan sattui, vatsalihaksetkin tuntuivat kipeiltä, mutta juoksu silti kulki. 

Viimeinen kilometri pyörätienlaitaa oli uskomaton. Askel rullasi, ihmiset kannustivat ja maalin äänet alkoivat jo kuulumaan. Koronavuosien jälkeen maalialueella oli yllättäen väkeä aivan hirmuisesti, musiikki pauhasi, ihmiset huusivat kannustuksia, kellot kilkattivat ja melkein meni roska silmään maaliviivaa ylittäessä. Minä tein sen, nousin montusta ja tulin maaliin!

Maalissa!

Loppuaika 15:05:17

sijoitus 50/219

Video: Tero Ruotsalainen

Summa summarum

Nyt kotona, vajaa 2vrk maaliin tulon jälkeen on hyvä pureskella sitä, mitä tuli tehtyä.

Onnistumisia oli vauhdinjako, oikeiden ratkaisuiden tekeminen mustimmilla hetkillä, keskeytyspäätöksen lykkääminen niin kauan, ettei enää tullut mieleenkään keskeyttää, sekä varusteet & kengät.

Kehityskohteena on se monttu johon jouduin, eli nyt on työstettävänä se syy, miksi neste ei imeytynyt aamuyön tunteina. Ilman tuota monttua olisi loppuajasta ollut nipistettävisssä jonkinverran, puolisko tunti ehkä. Ei voi tietää ja se on ehkä tarpeetontakin spekulointia. Vähän jäi silti hampaankoloon, ja voi olla, että joutuu tuon reitin vielä juoksemaan tulevaisuudessa!

Yhtä kaikki, paljon uutta on taas opittu. Niin oman kehon, kuin oman mielenkin toiminnasta. 

Peruskonsepti toimii, mutta viilauksia tarvitaan sinne ja tänne.

Kengät ( Salomon Ultra Glide) toimi mainiosti, ainostaan yksi hellä kohta päkiän sisäsyrjässä, eikä siihen oikein rehellistä rakkoa taida edes tulla. Varpaankynnet on kaikki tallella. Lihakset ovat melko kireät, mutta kävely portaita alaskin menee aika sujuvasti. Palautuminen on sujunut mukavasti. Ihmeellinen nälkä riivaa koko ajan! 🙂

Vielä leijutaan, mutta sitten onkin aika kääntää katse seuraaviin koitoksiin. Seuraava ohjelmassa on PEP57km Nivalassa, joka taitaa olla teemaltaan PK1 pitkis. Syksyn päätähtäin on Vaaroilla, lippu 65km:lle, mutta sen suhteen on vähän ajatuksia…. Mutta ei niistä nyt tässä sen enempää 😉

Kiitokset

Kiitokset NUTSin jengi taas kerran. Te osaatte hommanne, se on niin monta kertaa todettu. Kiitos talkoolaiset, kiitos kaikki lukuisat kannustajat reitin varrella. Kiitos teille kanssajuoksijat, monet tsempit vaihdettiin puolin ja toisin ja väliin vuorovedolla mentiin!. Ollaan me melkoinen yhteisö! Kiitos Tero, Suvi ja Elja. Sain hurjasti energiaa siitä, että olitte reitin varrella! Kiitos Terhi ja pojat!

Tulokset NUTS.fi

Kisaraportti NUTS KK 83km 2022

NUTS KK 2022 83km kisaraportti

NUTS Karhunkierros – revanssi

Jotta tarina asettuu oikeaan perspektiiviin, on aloitettava alusta. Tässä tapauksessa kevään 2021 NUTS Karhunkierroksen 83km:n kisasta, joka oli ensimmäiseni.

Kisa oli oppimiskokemus mitä suurimmissa määrin. Oppimista oli niin valmistautumisen, vauhdinjaon, kuin energiastrategiankin kanssa. Olin sen verran pettynyt itseeni ja suoritukseeni, etten julkaissut edes kisaraporttia täällä. Tämä kappale kertokoon siis olennaisen; vaikeuksia oli ja niistä on opittu. Tämän pohjalta ilmestyy vielä kirjoituksen toinen osa, tarkempi analyysi siitä mitä oli tarpeen muuttaa ja miten. Stay tuned!

Mutta nyt itse kisaan!

Valmistautuminen

Kesällä 2021 ilmenneiden kantapääongemien vuoksi syksyn juoksukilometrit jäivät vähäisiksi. Toki metsätöistä, ensiharvennukselta, sai rakennettua hyvää peruskuntoa loka-marraskuussa, mutta juoksua jalka ei kestänyt kunnolla ennen kuin tammikuussa -22.

Tammi- helmi- maalis- ja huhtikuukin olivatkin hyviä harjoituskuukausia, kilometrejä kertyi minun mittakaavassani ihan kivasti. Vauhdit tuntuivat kasvavan ja treeni rullasi muutenkin.

Kesälle oli tavoitteeksi aseteltu kaksi NUTS:n kisaa, KK83 ja Ylläs100, sekä Vaarojen 65, sekä pienellä kysymysmerkillä PEP57. Näistä Karhunkierros siis avaisi kisakauden.

Toukokuu toi sivutoimi-maatalousyrittäjälle omat kiireensä kevättöiden merkeissä ja harjoittelu jäi hieman taka-alalle. Ylläpidin juoksua, mutta pitkät päivät parina kisaa edeltävänä viikkona traktorissa vetivät alaselän jumitilaan, että sitä selviteltiin hierojan kanssa auki vielä vuorokautta ennen kisaa. Usko omaan juoksukuntoon oli kuitenkin kohdallaan, sen sijaan selän lihasten jumi tuossa määrin oli minulle uutta ja se toi hieman harmaita pilviä taivaalle.

Kisapäivä

Startti tulisi tapahtumaan edellisen vuoden tapaan Hautajärveltä yötä vasten. Saavuimme perheen kanssa Rukalle myöhään iltapäivällä ja majoittumisen jälkeen ei turhaan hermoiluun ollut juuri aikaa. Kisamatskujen hakemisen, juoksututtujen ja valmennettavien moikkaamisten lisäksi iltaan ei juuri muuta mahtunutkaan, kuin omien varusteiden pakkaus kisakuntoon, myöhäinen aamupala 2h ennen starttia ja pientä pötköttelyä sängyllä silmät kiinni. Mieli oli levollinen, syke normaali, fiilis hyvä.

Hieman ennen puolta yhtätoista oli aika siirtyä kisabussin lähtöpaikalle ja niin sitä mentiin kohti Hautajärveä.

Hetki ennen lähtöä Hautajärveltä. Kuva: Jenni Lintula
Startti – Oulanka 27 km 3h56min

Startti tapahtui pian Hautajärvelle saavuttuamme n.klo 23:20. Olin valinnut myöhäisemmän lähtöryhmän, jotta saisin varmasti riittävän rauhallisen alun juoksulleni. Tarkoitus oli juosta hieman jarrutellen Oulankaan ja siitä vielä rauhalliset 10km helppoa jokivartta eteenkin päin.

Startti oli ruuhkaton ja pian meitä juoksikin 3-4 juoksijan ryhmä tasaista rauhallista vauhtia kohti Oulankaa. Seurasin sykkeitä ja ne pysyttelivät PK1:llä mukavasti. Meno oli helppoa ja kivaa. 

Energiastrategiani pohjautui Tailwindiin, jota olin tehnyt lötköihin siten että saan 200 kcal/h, kun juon 0,5 L/h. Se oli noissa olosuhteissa (+4C) hyvä ratkaisu ja tuntui että se toimi. Sen lisäksi olin varannut mukaani karkkeja, patukoita, siripirejä, ym, jolla voin täydentää tarvittaessa.

Saavuin Oulankaan vähän yli aamu kolme. Hieman hitaammin kuin edellisenä vuonna, mutta niin sen pitikin mennä. Fiilis ja olotila oli edellisvuotta parempi. 

Huoltoaika Oulangassa 17min

Oulanka – Basecamp 31 km 4h 32min

Aamuyön huolto Oulangassa meni vähän säätämiseksi dropbackin kanssa ja sain kulutettua huollossa suhteettoman kauan aikaa. Taisi mennä reilu vartti. Siinä ajassa tuli jo vähän kylmä ja jouduin ottamaan seuraavan vitosen vähän reippaammin, jotta lämpenisin. 

Sitten alkoi satamaan tihuutellen ja jossain välissä päätin vaihtaa tuulitakin kuoritakkiin, sillä ennuste oli luvannut jatkuvaa sadetta yöksi. Sade jäi lopulta kuitenkin tihuutteluksi ja loppuinkin ennen Harrisuvantoa.

Oulangan huollosta nappaamani banaanin puolikas ja mandariini maistuivat hyviltä, mutta saivat kuitenkin aikaan etovan olon hieman myöhemmin. Hidastin hieman ja join. Kaikki pysyi kuitenkin sisällä ja meno jatkui vahvana. Merkillepantavaa syömisen ja juomisen suhteen on, että muistutin siitä kaiken aikaa itseäni. Jokainen mäki, jossa jouduin vaihtamaan kävelyksi oli paikka ottaa lisäenergiaa

Kun polku erkani Oulanka-joesta ja lähti kiipeämään kohti Kulmakkovaaraa, reitti muuttui sateen johdosta liukkaammaksi ja hieman mutaisemmaksi. Se ei kuitenkaan haitannut juoksua.

Puolivälinkrouvi muuttaa kaiken

Puolenvälin kyltillä kaivoin liivistäni herkkupalan, jota olin jemmannut siihen saakka. Kourallinen popcornia toi suolaista vaihtelua elämään ja sillä oli huomattava positiivinen vaikutus. Vaikka juoksufiilis oli ollut ihan hyvä siihenkin saakka, niin nyt tuntui ettei mitään rajoja ole! 

Kun polku alkoi pikkuhiljaa laskea kohti Kitkajokea, oli aika lisätä vähän vauhtia. Viime vuonna olin tuntenut juuri noilta seutuvilta alkaen pahenevaa polvikipua ja energiavajetta, nyt kaikki sujui hyvin ja olo oli vahva.

Pyrin juoksemaan niin paljon kuin mahdollista, sillä järkeilin että matka etenee nopeimmin juoksuaskelia ottamalla. Syke pysyi hyvin PK1-2 rajamailla, joissain isoissa nousuissa tunkatessa mentiin AERK asti. Jälkeenpäin ajatellen oli aika rohkeaa lähteä lisäämään vauhtia, kun matkaa on jäljellä liki 40 km, mutta olo oli niin vahva ja itseluottamus korkealla, joten olin varma, että voin ylläpitää vauhtia loppuun saakka. Tunne oli outo, en aikaisemmin ollut tuollaista väsymättömyyden tunnetta kokenut. Nyt kun käskin jalkoja, niin  jalat tottelivat mukisematta, syke pysyi matalalla ja meno oli helppoa, vaikka taivalta oli jo takana.

Kitkan rantaan laskeuduttaessa pääsin rallattelemaan paikoin jyrkänkin polun kovaa alas, kun edellisenä vuonna kinkkasin sitä tustaisen hitaasti. Nyt nautin ja hymyilin! Reilun kolmen kilometrin juurakkopätkä ennen Harrisuvantoa meni myös reippaalla vauhdilla, viime vuonna se tuntui loputtomalta. Puoleen väliin saakka yritin myös kierrellä vähän mutaisimpia paikkoja, nyt en välittänyt niistä vaan menin lyhintä reittiä suoraan.

Selkiä tuli vastaan, osa jäi heti taakse, joidenkin kanssa etenimme hetken yhtä matkaa, niin jatkui matka kohti Basecampia.

Basecampin huolto 11min

Basecamp – Kontainen 17 km 2h27min

Toinen huolto tuli eteen aamulla kahdeksan maissa. Huollosta lisää juomaa mukaan, sekä reilu kourallinen suolakurkkuja ja sipsejä. Fiilis oli hyvä ja matka jatkuikin vähän nopeammin kuin Oulangan huollosta. Alkupätkän tieosuus tuntui vähän jumittelevan jalkoja, niinpä ehdotin kanssajuoksijalle vuorovetoa vauhdin ylläpitämiseksi kohti Konttaista ja se auttoikin. 

Tämä väli on minusta koko reitin tylsin ja se vain täytyy koittaa suorittaa rivakasti alta pois. 

Otin sauvat käyttöön Myllylammen autiotuvan nousuun, ne auttoivat varmasti osaltaan säästämään jalkoja. Kontainen tuli nopeasti ja viime vuonna loputtomalta tuntunut nousu meni yhdessä hujauksessa. Alamäen kivituhkabaana houkutteli kovavauhtiseen juoksuun, taas annoin mennä ja nautin! Perhe oli Konttaisen huollossa kannustamassa ja iso kiitos heille siitä. Vaikka olo olikin vahva ja meno maistui, oli kiva nähdä heidät! Myös reitillä olleilta ulkoilijoilta tuli paljon kannustusta ja kommentteja vauhdikkaasta juoksusta. Se lämmitti mieltä. Huollosta olisi vähän nopeamminkin selvinnyt läpi, mutten kiirehtinyt.

Kontaisen huolto 8min

Kontaiset alamäen välituuletukset. Kuva Terhi Kauranen
Kontainen – Maali 7 km 1h16min 

Viimeinen legi ennen maalia. Tiedossa oli Valtavaaran pituus ja valehuippujen määrä. Mäet kulkivat tasaisesti ylös tunkaten, alamäet kovaa juosten. Reittimuutos juuri ennen Rukaa vei reitin nopealle kivituhkabaanalle, ja yhtämittaista laskua kertyikin varmaan kilometrin luokkaa. Se alkoi tuntua jo vähän jalkapohjissa (!) 

Edessä oli enää tunkkaus Rukan yli, kierros keskustassa ja lasku maalialueelle. Viimeisen nousun jyrkimmillä osuuksilla tuntui, että jalat alkavat olla melko tyhjät. Toisaalta, se kertoi myös siitä, että vauhdinjako oli ilmeisen onnistunut. Sauvoilla sai kulkuvauhtia kuitenkin pidettyä yllä ja juoksu viimeiseen alamäkeen sujui rennon vauhdikkaasti lähes euforisessa tilassa. 

Maalissa ajassa 12 h 49 min tasan. Aika parani 1h8min viime vuodesta, vaikka reitti oli nyt liukkaampi ja mutaisempi, sekä hieman pidempi.

Maalissa. Kuva Terhi Kauranen
Jälkipuintia

Loppuaika oikeutti 96./307 sijaan maaliin selvinneistä. Reitille starttaajia oli kaikkiaan miesten sarjassa 370, joten kato oli käynyt kovana.

Olin varovasti asetellut itselleni 12:xx alkuista loppuaikaa, joten tavoite tuli täytettyä. Loppuajalla ei sinänsä ole minulle merkitystä, vaan enemmänkin sillä että koin onnistuneeni alkuperäisen strategiani noudattamisessa. Pitkillä matkoilla muuttujia on paljon ja tänään kaikki osui kohdalleen. Tuloslistaa selatessa huomio kiinnittyy kärkijuoksijoiden vauhtiin.Hattu päästä, kovaa ne menevät! Toisaalta tuloslistan toinen pää kertoo sellaisesta sisukkuudesta, joka on vertaansa vailla. Ironmankisoissa viimeisen tunnin aikana maalialueella on käynnissä valtavat bileet, jolla nämä sisupussit vastaanotetaan maaliin. Saman soisi näihinkin skaboihin!

Rukan NUTS-viikonloppu oli kaiken kaikkiaan onnistunut. Valmennettavia oli viivalla kuusi kappaletta ja jännättävää riitti heidän suorituksiaan seuratessa. Hienoja suorituksia haastavassa maastossa! Kiitos teille! Ainoa harmittava asia oli, että kevään koronatilanne ja kisaa edeltävinä viikkoina jyllännyt kevätflunssa saivat aikaan sen, että moni valmennettavani joutui jättämään Karhunkierroksen väliin ja Huippumoodin jengiä olisi ollut viivalla tuplat toteutuneeseen nähden. Onneksi uusia kisoja tulee tulevaisuudessakin!

Kiitokset!

Kiitokset järjestäjille! Koronavuosien jälkeen oli mukava, kun ison mittakaavat järjestelyt olivat taas mahdollisia! NUTS ei petä, kaikki toimii! 

Kiitokset talkoolaisille! Näitä tapahtumia ei järjestettäisi ilman talkoolaisten valtavaa työpanosta! Te ylläpidätte myös hienosti mukavaa leppoisaa fiilistä huoltopisteillä – vuorokauden ajasta riippumatta!

Kiitos kanssajuoksijat, ilman teitä ei olisi näitä tapahtumia. Kiitos kannustuksista ja tsempeistä, kiitos juttuseurasta ja vetoavusta.

Kiitos perheelleni, että kestätte näitä harrastuksiani 😉

Nyt on aika suunnata focus palautumiseen ja kuuden viikon päästä koittavaan NUTS Ylläs 100km:lle.

Haluatko lukea lisää?

Valmennettavani Helin kisaraportti NUTS KK 55km:ltä

Haluatko itsekin viivalle, kiinnostuitko valmennuksesta?

Valmennukset

Valmennusfilosofia

Ota yhteyttä pekka@huippumoodi.com

Unelmana pitkä pyörävaellus

Vieraskynä – Otso & Noora

Mistä ihminen saa päähänsä lähteä polkupyöräilemään Meksikosta Kanadaan? Sitä on moni meiltä vuoden aikana kysynyt.

Tarina alkoi jotakuinkin näin: Teimme kesällä 2019 Ruotsin Lapissa 440 kilometrin vaelluksen Kungsleden reittiä pitkin. Reissu oli fyysisesti raskas, mutta todella palkitseva, ja olemme muistelleet sitä yhtenä parhaimmista yhteisistä seikkailuistamme. Voisi olettaa, että lähes kolme viikkoa kävelyä jalat rakoilla ja yöt pienessä teltassa retkipatjalla nukkuen ei olisi unelmalomaa.
Jotain kiehtovaa siinä yksinkertaisessa elämässä kuitenkin oli, mikä sai meidät kaipaamaan uutta vastaavaa kokemusta.

Kohti pidempiä seikkailuita


Tämän innoittama aloimme suunnitella uutta, vieläkin pidempää seikkailua, koska nimenomaan pitkäkestoinen matka houkutteli meitä. Korona piti huolen siitä, että asian miettimiseen ja suunnitteluun vapautui paljon aikaa. Vaellus Yhdysvaltojen läpi kävi mielessä, ja pitkään pohdimmekin sitä vaihtoehtona. Totuus kuitenkin on, että kuuden kuukauden lomaa ei ole kovin helppo yhdistää työarkeen, ja riskit loukkaantumiseen näin pitkillä vaelluksilla kasvavat jo varsin paljon. Niinpä suunnitelma vaihtui pyöräilyyn. Koska Yhdysvallat maana kiinnosti yhä ja kokemusta pyöräretkeilystä meiltä jo löytyi, oli varsin selvää, että Kalliovuoria myötäilevä Great Divide -maastopyöräreitti voisi olla sopiva kohde. Enää puuttui valmistautuminen ja toteutus.

Valmistautuminen


Tiedostimme 4500 kilometrin pyöräilyn olevan jo sen verran haastava toteuttaa, ettei siihen kannattaisi lähteä valmistautumatta. Otso on pahan luokan varustenörtti, joten pyörien ja laukkujen speksaus tulisi varmasti hoitumaan viimeisen päälle. Sen sijaan fyysinen harjoittelu omin opein ei tuntunut kovin kannattavalta idealta. Osaisimmeko treenata oikein, ja vaikka osaisimme, mitä omavalintainen treeniohjelman suunnittelu tekisi parisuhteelle? Koimme parhaaksi keinoksi valmistaa kroppamme reittiin etsimällä itsellemme osaavan valmentajan tukemaan tavoitettamme.

Valmentajaa etsimässä


Siispä googlaamaan! Nooran tekemän listauksen pohjalta päätimme ottaa yhteyttä muutamaan kestävyysurheiluvalmentajaan. Tavoitteenamme oli löytää valmentaja, jonka kanssa saisimme tuloksia aikaan, mutta vielä tärkeämpää meille oli, että treenaamisen tulee olla hauskaa.
Halusimme nimenomaan tehdä treenejä yhdessä, vaikka meillä oli aika erilainen lähtötilanne kunnon kannalta. Noora oli juuri juossut maratonin ja oli sen pohjalta hyvässä kunnossa, mutteiollut juurikaan maastopyöräillyt. Otso taas rakasti pyörällä kikkailua, mutta vähemmän
kestävyysurheilua.


Sähköpostiviestittelyn jälkeen sovimme videopuhelun Pekan kanssa. Keskustelu sujui heti sen verran hyvin, että päätimme aloittaa projektin yhdessä. Suunnitelmaksi muotoutui yhdeksän kuukauden treenijakso, päätavoitteenamme Great Divide -reitin läpipolkeminen.

Harjoittelu


Treeniohjelman seuraaminen auttoi nostamaan treenimääriä hallitusti ja toi huomattavasti lisää monipuolisuutta treenaamiseen verrattuna aiempaan pyöräilyymme. Koska Suomen talvi osui treenijakson keskelle, olierittäin hyvä saada valmentajan tekemä ohjelma joka viikolle, sillä marraskuussa emme olisi todellakaan lähteneet oma-aloitteisesti ulos mäkitreenejä suorittamaan. Jälkeenpäin oli kuitenkin aina tosi hyvä fiilis, vaikka sää ei olisi suosinutkaan. Myös jatkuva keskustelu valmentajan kanssa ja itsearviointi treenien laadusta auttoivat pitämään kuorman sopivana, jolloin treeni ei aiheuttanut ylikuormitusta tai vammoja missään vaiheessa projektia. Pekan treenit olivat mukavan monipuolisia ja yksi hauska lisä olivat kerran viikossa tehdyt tekniikkatreenit, joilla varmistettiin, että pyöränhallinta on kunnossa haastavalla reitillä.

H-hetki lähestyy


Meillä on kirjoitushetkellä kaksi viikkoa lähtöön. Ensi viikonloppuna teemme viimeisen valmistavan kaksipäiväisen treenin ajamalla Helsingistä Poriin. Sen jälkeen voimmekin jo alkaa pakkaamaan pyöriä ja siirtämään katsetta treenistä päätavoitteeseen, sillä kohta olemme Meksikon rajalla tositoimissa!
-Otso & Noora

Kuvat: Otso Ahvonen ja Janne Saarinen

Seuraa Instagramissa!

@pyoravuosi

Kiinostuitko projektista ja haluat kuulla lisää valmennuksesta?

Valmennus

Valmennusfilosofiani

Asiakastarinat

Tärkeintä valmentamisessa

Ei, tärkeintä ei ole se, että osaat luetella juoksuun osallistuvien vastavaikuttajalihasten latinankieliset nimet. Eikä se ole se, että osaat opettaa asiakkaallesi täydellisen maastavedon, eikä se varsinkaan ole se, että pökerrytät asiakkaasi valmennusteknisellä jargonilla, josta hänelle tulee vain lähinnä hämmentynyt olo.

Sitä ei ole aina edes, se että kisoissa menestytään ja kehitystä tapahtuu. Vaikka se usein arvostetaankin aika korkealle ja se on eittämättä tärkeää. Muttei tärkeintä.

Sitä ei suoraan opeteta kursseilla, eikä koulutuksissa. Niissä olen valmentajana oppinut varmasti monta monituista hyödyllistä asiaa, mutten tätä.

Tärkeintä joka päivä

Tätä tärkeintä taitoa tarvitaan joka ikinen päivä asiakkaiden kanssa työskennellessä. Tapahtuipa kohtaaminen sitten livenä tai sähköisin välinein.

Tämän asian ymmärtämiseen meni minulta vuosia, mutta pikkuhiljaa ymmärrys on kasvanut. Ja tämä ajatus on kirkastunut viime aikoina, eräiden asiakkaitteni kanssa käytyjen puhelinkeskusteluiden myötä.

Aloittelevana valmentajana ajattelin valmentamisen olevan lähinnä fyysisiä harjoitteita ja niiden suunnittelua. Kausi- ja viikkosuunnitelmien laatimista. Testaamista. Tekniikan opettamista. Harjoitusten vetämistä. On se toki sitäkin. Kaikki ovat hyvin oleellisia asioita valmentamisen kannalta, muttei mikään niistä ole se tärkein asia.

Ajattelin myös, että omalla harjoittelullani ja omalla kisaamisellani olisi jotain merkitystä valmentamiseni tai uskottavuuteni kannalta. Ja onhan niilläkin toki merkitystä, vaikka aina löytyykin kovakuntoisempi koutsi, joka juoksee tai polkee pyörää kovempaa, kuin sinä itse. Mutta tämäkään ei ole se tärkein asia. Ei lähimainkaan.

Tärkeintä  elämässä, valmentamisessa ja kaikessa

Valmentamisessa ei ole tärkeintä, se montako seuraajaa sinulla on sosiaalisessa mediassa. Millainen pöhinä Facebook-seinälläsi tai Instagramissa käy ja montako tykkäystä saat. Onhan se kivaa, mutta ei lainkaan tärkeintä.

Valmentamisessa tärkeintä on sama asia, kuin elämässä yleensä. Kuunnella toista ihmistä.
Kun pysähdyt, kuuntelet ja olet läsnä, kuulet ilot ja surut asiakkailtasi, voit oppia jotain. Voit oppia tuntemaan asiakkaasi. Pikkuhiljaa, pala palalta he kertovat sinulle tarinaansa. Se kertoo luottamuksesta. Luottamuksesta joka ansaitaan ja luottamuksesta, jota ei ikinä rikota.

Se, että kuuntelet toista ihmistä, auttaa sinua löytämään ne oikeat sanat. Ne sanat jotka asiakas ehkä jo tietää, mutta haluaa kuulla ne juuri sinulta. Sanat, jotka oikein aseteltuna saavat epätoivon väistymään, uskon itseensä palaamaan ja joskus myös pyörän kulkemaan kovempaa.

Kuuntele ihmistä, se on tärkeintä valmentamisessa.

Lue lisää:

Valmennusfilosofiani

Tarinani valmentajaksi

 

Vaarojen Maraton, Yö65km

Ryläyksen tornissa maastotiedustelulla

“Juokse villi lapsi”

Vaarojen Maratonilla on legendaarinen maine. Se on se The Polkukisa. Se on se, mistä kaikki puhuvat. Se aito ja alkuperäinen. Ja niinpä viimein oma nimenikin oli listalla.

Kutkuttavan jännittävää ja samalla niin inspiroivaa! Yökisa toisi soppaan vielä oman lisänsä!

Edellinen kisa oli Vuokatissa (VTC 57km) elokuun lopussa. Se oli sujunut ennakko-odotuksiin nähden hyvinkin positiivisesti. Silloin lähinnä kisaa edeltävä kuormitus toi kysymysmerkkejä starttiin, mutta reissu meni lopulta nousujohteisena suorituksena päätyyn saakka.

Palautteluviikot Vuokatin jälkeen sujuivat hyvin. Juoksin töiden puolesta pari lenkkiä viikossa ja otin lopun aikaa liikunnallisesti melko rennosti. Pari viikkoa ennen Kolia alkoi tuntumaan, että juoksu alkaisi taas kulkea ja siitä olikin hyvänä esimerkkinä Vuokatissa tykitelty Sapporon lenkki lähes euforisessa tilassa. Kun ylämäet tuntuvat alamäiltä ja velat saatavilta, niin on kiva lähteä Kolille. Viikko ennen Kolia juoksimme valmennettavani Teron kanssa parinkympin yölenkin, hakien vähän tuntumaa lamppujuoksuun kesäkauden jälkeen. Koin olevani valmis.

Korona piti jännityksessä loppuun saakka, mutta onneksi Lieksan tilanne ei estänyt kisan järjestämistä. Poikkeusjärjestelyillä mentäisiin, mutta pääasia, että tapahtuma järjestettäisiin.

Starttia edeltävänä iltana kävimme Teron kanssa tekemässä lyhyen maastotiedustelun majapaikkamme lähellä olevaan legendaariseen Ryläyksen maastoon. Vaarojen reitistä on kuulunut monenmoista tarinaa, mutta ensipuraisulta maasto ei Vuokatin vaarajonoa kummemmalta vaikuttanut. Toki sitä kivikko&juurakko-jumppaa olisi pitkästi, muttei mitään sellaista mihin ei olisi tottunut aiemmilla reissuilla.

“Juokse kauemmaksi”

Starttihetki lähestyi ja epätodellinen fiilis valtasi mielen. Tätä oli pitkään odotettu ja kohta mentäisiin! Olihan noita startteja vuosien varrella kertynyt, mutta joka kerran sama kutkuttava jännitys valtaa mielen. Se kertoi, että olin valmis. Toisaalta nyt oltaisiin ensikertalaisia Kolilla, eikä reitistä ollut karttoja ja kuvamateriaalia kummempaa tietoa, Ryläyksen loppua lukuunottamatta. Yökisan, alunperin sadan osanottajan joukko oli puolittunut, mutta niin meitä oli viitisenkymmentä iltavirkkua odottelemassa lähtökomentoa. Ja sitten, kellon lyödessä 22:00, mentiin!

“Siellä kasvat vahvemmaksi”

Alkuverkka 0-19km Lähtö-Rykiniemi

Kaikki kuulemani kommentit 65km:n lenkistä toistivat samaa asiaa. Alussa pitää malttaa, ei pidä keulia. Niinpä lähdin korostetun rauhallisesti liikkeelle, valoletka venyi ja oma paikka jonossa löytyi. Mäkrän nousu meni rauhallisella tahdilla, mutta alamäissä askel vei ja selkiä tuli vastaan. Oli mukavaa ja rentoa juoksua. Pikkuhiljaa olimme noin viiden hengen letka joka eteni rauhalliseen tahtiin kohti Jauholanvaaraa. Kympin paikkeilla alkoi jonon keulalta kuulua, että ohikin saa mennä ja tein työtä käskettyä. Edessä oli pitkä alamäki, jonka rallettelin vauhdilla ja pian olinkin yksin. Edessä näkyi valoja jossain ylhäällä, takana jossain kaukana puiden lomassa. Oli aika maaginen tunnelma, ei ollut tarkkaa tietoa, mitä olisi odotettavissa. Vain lampunnäyttämän verran polkua. Jos se nousisi, niin kiipeäisin sitä niin pitkään kuin sitä riittäisi, jos se laskisi, juoksisin alamäkeen niin pitkään kuin sitä riittäisi. Yksinkertaista hetkessä elämistä.

Sitten tuli vastaan kahlaamo Rykiniemessä ja ensikertaa polkukisassa piti laittaa käsidesiä kesken reissun! Vesi oli lämmintä ja oli mukava porskutella yli. 

Kuva: Jere Alén @jerealen

“Ja vapaammaksi”

Eteläpää 20-40km (Rykiniemi-Kiviniemi)

Ensimmäinen selkä tuli vastaan vähän Rykiniemen huollon jälkeen pitkän nousun päällä. Tossu tuntui olevan syönnillään  ja eteneminen oli helppoa. Yritin muistella reitin korkeusprofiilia Eteläpään osalta. Ensin kolme pienempää, sitten kolme isompaa ja taas kolmen pienempää nousua. Reitti meni ylös ja alas, eikä laskuissa pysynyt mukana. Sellutehdas haisi.

Jossain kolmenkympin kohdalla tavoitin parivaljakon, joilla oli tietoa sijoituksista, olisin kuulemma 8. heidät ohitettuani. Kappas! Olin itse mielessäni arvioinut sijoitukseni jonnekin 15 hujakoille, mutta näin oli kuulemma asia. Se toi askeleeseen uudenlaista virtaa. Paikka kympin sakissa tuntui hyvältä.

Eteläpään lenkin loppupuolella takaa lähestyi aiemmasta alkumatkan letkasta tuttu kaveri. Hänellä askel näytti keveältä ja yritinkin lähteä mukaan, mutta siinä kohtaa oli hieman tumma hetki ja viimeistään, kun kaivoin repusta uutta juomapulloa etutaskuun, niin kaveri karkasi. Hän oli lopputuloksissa 5. ja veti yli puolentunnin kaulan viimeisellä kolmellakympillä.

“Juokse henkesi edestä”

Ryläys 40-54km (Kiviniemi-Peiponpelto)

Eteläpää loppui kuin loppuikin ja vastaan tuli Kiviniemen huolto. Olin siihen mennessä vetänyt 15kpl High5:n geeliä pullosta ja jäljellä olleet toisenmerkkiset irtogeelit eivät uponneet yhtään. Söin karkkia ja makuaisti kaipasi välillä jotain suolaista. Kiviniemen huollon sipsi-pussit olivatkin piristys aamuneljän huoltohetkeen.

Pullot täyteen ja sipsejä rouskutellen kohti Kolinvaaraa ja Ryläystä. Siinä kohtaa jo Eteläpään lopussa hieman ilmassa ollut sumu alkoi sakenemaan ja se teki juoksusta aavistuksen haastavampaa. Otsalampun valo kilpistyi sumuseinään ja olo oli kuin olisi juossut rillit huurussa. Jalkapohjatuntumalla liukas juurakko ja kivikko on mielenkiintoista juostavaa. Toisaalta se olisi sama kaikille yöjuoksijoille.

Ryläyksellä tehot alkoivat tippumaan. Energia ei uponnut tavoitetahtiin ,eikä sipseistä ja karkista löytynyt tarpeeksi polttoainetta. Alamäet sentään tuli vielä suht rennosti. Aamuyö ja energiavaje sai aikaan vireystilan laskun ja muutamia kertoja jalka tökkäsi tai luisti huonosti valitun jalansijan vuoksi. Yhtään kaatumista ei reissulla sentään tullut.

“Ota toivon kipinä mukaan”

Loppusuora 54-65km (Peiponpelto- Maali)

Saavuin viimeiseen huoltoon n.9h taivalluksen jälkeen. Hatusta vedetty 10h tavoiteaika näytti lipsuvan tavoittamattomiin, mutta silti luotto omaan tekemiseen oli sen verran kova, että uskoin ettei takaa tultaisi enää ohi. 

Aamu oli valjennut ja lampun sai laittaa reppuun. Oli kiva juosta, kun näki vähän ympärilleenkin. Myös polku muuttui teknisesti helpoksi juostavaksi. Kontrasti sumuisen Rykäyksen ja Mäkrän ja Pikku-Kolin maastojen välillä oli suuri. Ylämäet menin hissukseen, alamäkiin riitti vieläkin virtaa tulla rennosti. Lyhyillä tasaisilla tieosuuksilla oli pakotettava itsensä juoksuun ja yhtäkkiä olikin hiihtohissien alla. Olin kuvitellut edessä olevan vielä yhden ison nousun, ennen loppunousua, mutta nyt saikin paukutella satamaan ja siitä viimeisen pari kilometriä maaliin.

“Taivas on täynnä kuumaa terästä. Ehkä pian, sitä ei tiedä kukaan”

Maali 10:42:21. 6.sija

Pienen loppukirin sain loihdittua ja niin se maali tuli kuin tulikin vastaan.

Olihan reissu! Sijoitus oli yllätys. 2 tuntia voittajalle hävinneenä ja puolituntia 5.sijan Lehtimäestä jääneenä, ei tietenkään jäänyt jossitteluille sijaa. Olin tottakai tyytyväinen, suhteellisen hyvin sujuneeseen juoksuun. Aamun kruunasi valmennettavani Teron saapuminen maaliin 3min perässäni. Vielä pysyi koutsi edellä, mutta takaa tullaan jo tosi lähelle!

Maalissa makkarat ja limppari maistui! Ei väsyttänyt yhtään, olo oli suorastaan pirteä. Jalat olivat toki hieman jäykät, mutta mihinkään ei varsinaisesti sattunut. 

Summa summarum

Koli ja Vaarojen Maraton jätti unohtumattoman jäljen. Kolin ensikertalaisena pimeä metsä antoi kiikkustuoliin muisteltavaa. Tänne on palattava ehdottomasti uudestaan. Yökisa oli maaginen, mutta maisematkin olisi kiva nähdä. Ja joskus vielä perusmatkalle!

Suurkiitokset järjestäjille, saitte haastavista ajoista huolimatta järjestettyä ikimuistoiset kisat!

Suurkiitos talkoolaisille ja vapaaehtoisille, huoltopisteillä oli mainio meininki ja kaikki toimi loistavasti niin lähdössä, reitillä, maalissa, kuin etäparkkikuljetuksessakin!

Suurkiitos teille kanssajuoksijat! Te loitte rennon kisafiiliksen. Hyvä oli juoksijan juosta teidän kanssanne!

Suurkiitos Askolle majoituksesta. Oli myös hienoa tutustua uusiin ihmisiin!

Suurkiitos perheelleni, kun jaksatte katsoa isukin tempauksia pitkin metsiä!

Vaarojen Maraton TULOKSET

Väliotsikot:

Pelle Miljoona Oy – Juokse villi lapsi -lyrics

“Juokse villi lapsi

Juokse kauemmaksi

Siellä kasvat vahvemmaksi

Ja vapaammaksi

Juokse henkesi edestä

Ota toivon kipinä mukaan

Taivas on täynnä kuumaa terästä

Ehkä pian, sitä ei tiedä kukaan”

Vuokatti Trail Challenge 57km 2020

Kuinka kisaan _ei_ valmistauduta. Kisaraportti Vuokatti Trail Challengesta

Kuva: @Juoksuopisto


Virheistä oppii ja joskus voi olla oppimiskokemuksen kannalta hyvä vähän ravistella tuttuja tapoja. Ja Vuokatti oli tällä kertaa oppimiskokemuksena parhaasta päästä!

Koska korona, kevät ja kesäkausi oli sujunut harjoitusten puolesta hieman höntsäillen, ilman sen kummempaa harjoitusohjelmaa. Parin edeltävän viikon aikana tuli kerättyä koko vuoden ennätys viikkokilometrit ja nousumetrit. Kumulatiivistä kuormaa oli kerätty mm. Rokua Trail Runista ja töiden merkeissä TNT Trailcampiltä Rukalta + asiakkaiden kanssa tehdyiltä lenkeiltä tasaisemmista maastoista.
Sen seurauksena kisaa edeltävänä iltana herkistelylenkin karu viesti oli: Sattuu! En pysty juoksemaan!

Kisapäivä on juhlapäivä

Nopeasti nukutun yön jälkeen kisan starttipaikalle vievään bussiin kiipesi hieman ristiriitaisissa tunnelmissa oleva polkujuoksija. Olisi ollut ehkä viisautta jäädä sohvalle, mutta nyt mentäisiin näillä mitä oli tarjolla…

Vuokatti herää kisa-aamuun. Maski naamalla bussiin


Bussimatkan jälkeen lähtöpaikalle siirryttäessä jalat tuntuivat kuitenkin enemmän omilta, kuin edellisiltana. Ja tuttu lähtöä edeltävä kutkuttava jännitys tuntui hyvältä. Some- ja kisatuttujen kanssa vaihdettiin muutama sananen. Ehkä tämä tästä iloksi muuttuu?

Startti


Lähtökomento kuului ja matkanteko alkoi. Pääjoukko oli hetkessä pienenevä piste horisontissa. Kovat kaverit menisivät kovaa, mutta osa siitä porukasta tulisi kyllä lopun vaaroilla selkä edellä vastaan, kuten kävikin.

Ensimmäisen vitosen jälkeen jalat tuntuivat kuin tuntuivatkin juostavilta ja PK-sykkeillä matka jatkui ensimmäiset parikymmentä kilometriä. Reitti oli vähän hitaammassa kunnossa alkuosaltaan myrskyssä kaatuneiden puiden vuoksi. Oli kuitenkin helppoa ja mukavaa juosta.

Kolmenkympin paikkeilla pieniä kiristelyitä alkoi tuntumaan siellä täällä enevissä määrin. Lopulta joka askel sattui. Toisaalta tuntemukset eivät muuttuneet matkan edetessä, eikä kroppa keksinyt uutta ilmoitettavaa, joten matka jatkui entisellä vauhdilla. Huomasin miettiväni juostessani, että kuinka ”siisti” fiilis se oikeastaan oli. Itseluottamus omaa tekemistä kohti kasvoi ja parikymppiä ennen maalia olin varma, että parantaisin edellisvuoden aikaani.

Viimein, pitkän mutaisen alamäkirallatelun jälkeen tuli vastaan Tolhovaaran aina yhtä vaikuttavan näköinen louhikkonousu. Kivet olivat sadekuuron jäljiltä liukkaita ja ylös kivutessani ensimmäiset krampinpoikaset nykivät jaloissa. Niitä riittikin seuraavat 15km maaliin saakka.

Nestettä sisään Rönkön huollossa

Älska bakken!


Kun Vuokatin vaarajonoa juoksee, teknisen nousun jälkeen tulee aina yhtä tekninen lasku. Tätä oli odotettu! Reilut 40km oli ollut vain siirtymää pelipaikoille, nyt saisi avata hanat. Eihän siellä hirveästi avattavaa ollut, mutta maltillisella vauhdilla tunkattujen ylämäkien jälkeen sai aina antaa painovoiman tehdä tehtävänsä ja tykittää rennosti alamäkeen. Iloitsin ja nautin! Oli hauska hassuttaa parikymmentä vuotta nuorempia 22km:n juoksijoita alamäessä, ylämäkeen tosin roolit vaihtuivat.

Kaikki loppuu aikanaan, myös ilonpito Vuokatin vaarajonolla ja niin Iso-Pöllyn palovartijan torni tuli näkyviin. Edessä viimeinen lasku laskettelurinnettä pitkin ja parin kilometrin hölkkä maaliin.

Maalissa ajalla 7:39 ja sijoitus 15./35 maaliin saapuneista. Lähtökohtaan nähden juoksu meni uskomattoman hyvin, aika parani noin 37min viimevuotisesta ja lisäksi nyt alkuosalla reittiä oli kaatuneita puita ja varsinkin reitin keskimmäinen kolmannes oli märempi ja liukkaampi, kuin vuosi sitten.

Pohdintaa


Miksi juoksu sitten kulki, vaikka sille ei olisi pitänyt olla edellytyksiä?
Ehkä kyseessä oli kypsempi ja havainnoivampi suhtautuminen rasituksen myötä syntyvään epämiellyttävään tunteeseen.
En antanut epämiellyttävien tuntemusten vaikuttaa vauhtiin. Jaoin matkan välietappeihin (seuraava huolto, seuraava vaara, seuraava askel). Lisäksi tiesin, että ylämäen jälkeen odottaa palkinto; alamäki. Tiesin, että alamäen jälkeen odottaa palkinto; Englannin lakritsi (!!) 🙂
Tiesin, että vaikka välillä tuntuu pahalta, niin ennen kuin huomaankaan, istun saunan lauteilla ja kisa on ohi.
Nautitaan siis hetkestä ja matkasta!

Siinä muutamia asioita, joita kisasta voi ammentaa valmennettavillekin.

Kiitos järjestäjille, talkoolaisille ja kanssajuoksijoille! Kiitokset myös perheelleni kannustuksesta! Viikonlopun kruunasi valmennettavien hyvät suoritukset.

Polkujuoksun tulokset

Myös epäonnistumista voi oppia, lue aiempi blogikirjoitukseni täältä

Tärkeintä on juokseminen. Mitä puoli vuotta opetti?

Loppujen lopuksi tärkeintä on juokseminen. Ja uusi seikkailu!

Tärkeintä on juokseminen


Kun kesällä 2019 kiipesin Pirunkurun rakkakivikossa kohti Kesänkitunturin huippua Nuts Ylläs Pallaksella (37 km) tein lupauksen – jos jatkan polkujuoksua, etsin itselleni hyvän valmentajan. Rakastin juoksemista, huikeaa kisatunnelmaa, ympärillä avautuvaa lumoavaa karunkaunista maisemaa: arktista metsää, tunturipuroja, pitkospuita, poroja, läpi yön paistavaa aurinkoa. Juokseminen oli keskiössä – puitteet täydelliselle kisapäivälle oli pystytetty.


Ainut särö kisapäivän kirkkaudessa olin minä itse. Kova treeni ja huolellinen valmistautuminen eivät kantaneet kisoissa hedelmää. Olin täysin poikki. Itkin. Kaaduin. Syke huiteli pilvissä jo lähtöviivalla. Pääsin maaliin, mutta en kovin tyylikkäästi. Miksi? Koska olin ollut sairaana – ehkä. Todennäköisemmin olin kuitenkin harjoitellut väärin. Minulla ei ollut hyvää peruskuntoa (en edes tiennyt, mikä peruskuntotreeni on), myös mäkitreeni oli minulle vieras käsite, en ollut tehnyt yhtäkään vauhtiharjoitusta, vain muutaman mokan nimetäkseni. Toisin sanoen olin ollut aina ihan pihalla sen suhteen, miten juoksukisoihin piti treenata. Mutta niinhän valitettavan usein käy, jos on vain vähän tietoa ja vielä vähemmän taitoa. Innostusta oli kuitenkin siitäkin edestä ja siksi tälle tarinalle on olemassa jatko-osa.


En siis kuitenkaan lannistunut, päinvastoin. Ilmoitin avomiehelleni kisojen jälkeisessä endorfiinipöhnässä, että keväällä osallistutaan Nuts-Karhunkierrokselle (55 km). Mielipuolista, rohkeaa ja jännittävää! Pähkähullu idea jo siksi, etten ole juossut edes koskaan maratonia. Seuraava tavoite oli asetettu ja nyt treenimatkalle tarvittiin valmentaja – tsemppari, tukija ja ennen kaikkea suuntaa näyttävä opas.


Alkukartoitus


Pekan valitsin valmentajakseni suurilta osin hänen valmennusfilosofiansa pohjalta. Nettisivuja tutkiessa, minulle tuli tunne, että tässä HÄN on. Erityisesti kolme ajatusta sopi yksiin omien arvojeni kanssa ja herätti mielenkiinnon. 1. Urheilun, siis harjoittelun, kisaamisen ja liikunnan ylipäätään tulee olla lähtökohtaisesti hauskaa. 2. Tehdään, ei niin paljon kuin mahdollista, vaan sen verran kuin on tarpeen. 3. Asiakkaan oman tietotaidon kartuttaminen.


Tavattiin, juteltiin tavoitteista ja heitettiin ylävitoset, että tästä se yhteistyö lähtee. Tuolloin elettiin marraskuun alkua ja kisat olisivat toukokuun lopussa. Yhteistä matkaa kuljettavana olisi siis noin seitsemän kuukautta.


Valmennus tapahtui pääosin etänä, mutta tapasimme toisinaan myös kasvotusten. Pidimme yhteyttä sosiaalisen median kautta välillä päivittäinkin – aina tilanteen mukaan. Mielestäni vuorovaikutuksemme oli avointa ja rehellistä. Pekalta sain usein vaikeina hetkinä kipeästi kaipaamaani kannustusta ja tukea. Ilman hänen tsemppaustaan esimerkiksi alamäkijuoksu olisi jäänyt minulta yksin tekemättä!


Mielestäni löysimme hyvän yhteisen sävelen jo heti valmennuksen alkumetreillä. Sain selkeät ohjeet ja tiesin, miten minun tuli toimia, vaikka olin aivan uuden edessä. Pekka myös rohkaisi kysymään (ja minähän kysyin!), jos kaipasin apua tai lisäopastusta.


Aluksi kartoitettiin myös fyysinen lähtötilanne ja kävin harjoitustasotestissä, jossa selvitettiin henkilökohtaiset sykerajani. InBody-mittaus kertoi kaunistelemattomat luvut, rasvaa tulisi vähentää 9 kg ja lihasta lisätä 3 kg. Tulos ei yllättänyt.

Tutkimaton polku tai tie toi eteen aina uuden seikkailun.


Monipuolista tekemistä


Liikkeelle lähdettiin hyvän ja kestävän peruskunnon rakentamisesta. Aluksi se tarkoitti pitkiä ja reippaita kävelylenkkejä. Välillä kävely kieltämättä turhautti – kävelin ja kävelin, vaikka minustahan piti tulla hyvä ja kestävä polkujuoksija! Onneksi olimme muuttaneet vain muutamaa kuukautta aiemmin uusille kotikonnuille, joten lenkeillä tutustuin kotikulmiini pieni pala kerrallaan. Tutkimaton polku tai tie toi eteen aina uuden seikkailun.


Muutaman kuukauden jälkeen peruskunnon huolellinen rakentaminen kuitenkin kantoi näkyvää tulosta ja oli supermahtavaa vaihtaa kävelylenkit juoksuun – sykkeen silti pysyen alle 130 lyönnin minuutissa. Juokseminen oli helppoa, askel tavallista kevyempi, mieli kirkas. Nautin.


Treenipäiviä oli viikossa viisi ja ne soviteltiin ottaen huomioon arjen muut kiireet. Lepopäiviä jäi siis viikolle kaksi, mitkä takasivat palautumisen ja sen, että aikaa jäi myös muulle elämälle. Tämä rytmi tuntui sopivan hyvin sekä kropalle että mielelle, sillä en tuntenut koskaan olevani varsinaisesti väsynyt. Harjoittelu oli erittäin monipuolista: kävelyä, juoksua, mäki- ja porrastreenejä, uimista, vaellusta ja lihaskuntoa. Monipuolinen harjoittelu takasi myös motivaation säilymisen. Jos tänään treeni ei kulkenut syystä tai toisesta, seuraavana päivänä tarjolla olikin jo jotain ihan muuta.


Yhdeksi suosikki treenimuodoksi nousi yllättäen uiminen. Minulle vesi on aina ollut miellyttävä elementti. Vedessä en ajattele mitään, en ole kukaan. Olen vain siinä hetkessä ja keskityn uintiliikkeisiin ja hengityksen rytmiin. Uimailloista tuli minulle viikolla odotettu ”oma hetki”. Sain myös hyviä vinkkejä ja neuvoja tuolloiselta työpariltani, joten tunsin kehittyväni melko nopeasti paremmaksi uijaksi. Matkat pitenivät, mutta ennen kaikkea uiminen itsessään helpotti.


Henkistä valmennusta


Minulle juoksuvalmennus on ollut fyysisen treenaamisen lisäksi monin tavoin myös henkinen matka. Olen antanut toisen ihmisen päättää, miten tällä kertaa valmistaudun kisaan ja uskonut sata prosenttisesti hänen näkemyksiinsä. Olen ojentanut kuvainnollisesti käsissäni olleet kaikki nuorat ja narut toiselle ihmiselle, samalla mielessäni toivoen: ”auta sinä nyt minua tulemaan paremmaksi juoksijaksi”.


Minulle on ollut suuri helpotus, kun alan ammattilainen kertoo: miten, milloin ja kuinka paljon minun tulee treenata, jotta saavutan tavoitteeni. Pääni sisäinen ääni, joka on jo vuosia käskenyt jatkamaan vielä yhden mäen yli (kiitos tästä Antti Tuisku) tai treenaamaan kovemmin, hikipisaroita säästelemättä – on hiljentynyt. Aina rankin treeni ei ole paras treeni. Sen sijaan paras harjoitus tehdään tosissaan, tavoitteet mielessä pitäen, mutta myös ilolla. Omaa kroppaa ja mieltä tulee kuunnella ja kunnioittaa.


Tekemistä on motivoinut monin osin tieto siitä, miksi juuri kyseinen harjoitus on tärkeä. Pekka on avannut aina uuden harjoituksen kohdalla sen merkityksen. Minulle tämä on ollut äärimmäisen tärkeää, sillä sen lisäksi, että rakastan tietoa ja tiedettä ylipäätään (olenhan ammatiltanikin tiedeviestijä), motivoidun kun tiedän, mitä tekemisellä voin saavuttaa. Pekka on myös aina kannustanut etsimään lisää tietoa ja vinkkaillut hyviä kirjoja ja artikkeleita. Näin tilaa on jäänyt myös oman ymmärryksen ja oppimisen kasvattamiseen. Opittua tietoa voin hyödyntää juoksijana koko loppu elämäni.


Koronatilanteen takia, kuten varmaan jo kaikki tietävätkin, Nuts Karhunkierros 2020 on peruttu, kuten kaikki muutkin kesän kisat ja isot tapahtumat. Joku voisi ajatella, että valmennus oli siksi turha – minä en. Viimeiset seitsemän kuukautta ovat opettaneet minulle valtavan paljon juoksemisesta, mutta myös itsestäni. Kertonut kuka minä olen, mihin minä pystyn, missä menevät rajani (tai onko niitä).


Pakkaan eväät reppuun. Valitsen pienen, kiemuraisen polun. Hyppään juurakon yli. Jalkani lipeää liukkaalla kivellä ja horjahdan. Tasaan tahtia ja syke laskee, löydän oikean rytmin. Näen jäniksen ja kuulen, kun tikka hakkaa puuta. Aurinko on juuri tullut pilven takaa. Minun on hyvä olla.

Loppujen lopuksi tärkeintä on juokseminen. Ja uusi seikkailu! /Riikka

Riikan edelliset blogikirjoitukset:

Jos saan olla terve

Ystäväkirja: Minä ja juokseminen

Kymmenen juoksulupausta vuodelle 2020

7 viikkoa valmennuksessa

Miksi juoksen?

Matkalla Karhunkierrokselle

Jos saan olla terve

Olen hyvin onnekas, sillä olen aina ollut perusterve ihminen. En ole koskaan joutunut leikkuupöydälle, kärsinyt jatkuvista kivuista, käsiäni tai jalkojani ei ole kipsattu, minulla ei ole vaikeita allergioista, enkä joudu popsimaan lääkkeitä. Lapsenakaan en kärsinyt niistä, ah niin yleisistä korvatulehduskierteistä, tai talvisin ilmestyvistä ikävistä ihottumista. Ainut pienen pieni särö loistavassa terveydentilassani on suvussani kulkeva vitsaus eli aurallinen migreeni, josta kärsin toisinaan, erityisesti stressaantuneena tai vastavuoroisesti kun olen täysin stressitön eli lomilla. Olen kuitenkin oppinut tämän kanssa elämään, eikä se arkeani haittaa – aura, lääkkeet, lepoa noin pari tuntia ja taas mennään!

En kuitenkaan suhtaudu hyvään terveyteen itsestäänselvyytenä – päinvastoin. Tiedän, miten ikävää ja vaikeaa sairastaminen on. Olen nähnyt sen läheltä. Liian läheltä ja liian kipeästi. Korona, syöpä tai ihan tavallinen mahatauti saa koko elämän keikahtamaan uuteen asentoon. Yhtäkkiä sairaus sanelee ehdot ja säännöt. ”Tulen huomenna, jos voin paremmin. ”Ehkä jo ensi viikolla voin treenata.” ”Kisat jäävät kyllä nyt väliin.”

Korona on havahduttanut monet (erityisesti terveet) ajattelemaan sairastumista. Mitä jos sairastun? Mitä jos riskiryhmään ikänsä puolesta isäni sairastuu? Pärjääkö naapurin iäkäs nainen vielä yksin kauppareissullaan? Milloin tämä kaikki on ylipäätään vihdoin ohi? Tai se kaikkein kamalin kysymys, kuinka moni meistä tähän kuolee? Korona on koko yhteiskuntaa puhuttava sairaus – monet kuitenkin kamppailevat eri sairauksien kanssa yksin ja vuosia. Jokaiselle, joka on sairastunut toivonkin sydämeni pohjasta voimia ja jaksamista ja totta kai myös toipumista.

Elämän voimavara

Terveyden sanotaan olevan elämän voimavara, joka joko kasvaa tai kuluu. Kun ikää kertyy enempi myös elämän voimavaraa kuluu yleensä enempi kuin kertyy – näin pitäisi periaatteessa olla myös omalla kohdallani, sillä ikäni lähentelee neljääkymmentä. Uskon kuitenkin, että oma terveyteni on nyt parempi kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Tämä johtuu siitä, että iän lisäksi elämän voimavaran kasvamiseen ja kulumiseen voimme vaikuttaa myös päivittäisillä valinnoillamme. Yritän tehdä hyviä päätöksiä: liikun, syön terveellisesti, nukun hyvin, järjestän aikaa rentoutumiseen. Ennen kaikkea iän myötä olen tullut tiedostavammaksi ja teen harkitumpia valintoja ja puntaroin tarkkaan päätösten seurauksia.

Fyysisen terveyden lisäksi on muistettava myös henkinen hyvinvointi. Tunne itseni näin hieman varttuneempana paremmin kuin nuorempana, minkä vuoksi tiedän jo aika tarkkaan omat rajana ja hyväksyn ne. Minulle on esimerkiksi äärimmäisen tärkeää saada olla välillä yksin, sillä näin lataan akkuni. Jos päästän akut tyhjiin, seurauksena on totaalinen uupuminen, kiukkuraivo tai jopa ihan fyysinen kuumeilu, jolloin kroppani kertoo: ”kaipaat nyt rauhaa”. Pienet yksinolohetket kotona ovat minulle uusperhe-elämämme saarekkeitani, joita pitkin hyppelehtien jaksan kiireisessä arjessa. Lisäksi pitkänmatkanjuoksu tarjoaa mahdollisuuden toivottuun yksinoloon! Sunnuntain pitkiksenä tein noin 4,5 tunnin lenkin (30 km) ihanassa, aurinkoisessa kevätsäässä seuranani vain kuulokkeissa pulppuava Torey Haydenin uusin Satutettu lapsi. Kroppa oli lenkin jälkeen toki väsynyt, mutta mieli kiitti – nautin suunnattomasti!

Kiitos kehoni

Urheilijoita uhkaavat muiden sairauksien lisäksi lajille tyypilliset vammat, joita juoksijoille ovat esimerkiksi penikkatauti, juoksijan polvi, rasitusmurtumat ja lihasrevähdykset. Olen välttänyt kovenevista treeneistä huolimatta nämä kaikki – ihanaa! Tähän on auttanut varmasti valmentajani laatima tarkka viikoittainen treenisuunnitelma, johon kuuluu myös lepopäiviä (yksin treenatessa ne tahtoivat joskus unohtua). Mutta kiitän myös omaa vartaloani, kehoani, joka jaksaa ottaa kaiken treenin vastaan. Kiitokseksi tästä yritän pitää siitä puolestani mahdollisimman hyvää huolta.

Paljon mukana on toki myös hyvää tuuria. Kaikki voi olla yhtenä hetkenä hyvin ja seuraavana hetkenä aivan toisin – ei tarvita kuin yksi liukastuminen lumen alla piilottelevalla jäällä. Tämä pilaisi treenit jopa viikoiksi. Tai kisaa edeltävä flunssakuume. Uhkamahdollisuuksia on sairastelun puolelta loputtomasti, jos niitä alkaisi listata. Mutta en listaa! Tiedostan riskit ja mahdollisuuden sairastumiseen, mutta olen päättänyt pysyä myönteisenä. Kiitän kehoani ja onnea ja vältän turhia riskejä. Nyt olen terve ja toivottavasti myös huomenna. Toivon myös, myös sinulla terveyttä. Jaksamista ja ilon hetkiä teille kaikille, tänä eriskummallisena aikana!

/Riikka #riikkagoesnutskk55

Riikan edelliset blogikirjoitukset:

Ystäväkirja: Minä ja juokseminen

Kymmenen juoksulupausta vuodelle 2020

7 viikkoa valmennuksessa

Miksi juoksen?

Matkalla Karhunkierrokselle

Ystäväkirja: minä + juokseminen

Muistatko vielä nuoruudesta ne ihanat ystäväkirjat, joita täytettiin kavereiden kanssa koulussa välitunneilla, synttäreillä tai kun muuten vain vietettiin aikaa porukalla (nuokkarilla notkuen)? Kirjoista löytyi monenmoisia kysymyksiä aina tulevaisuuden haaveista ihastuksiin ja hauskoihin pikku nippelitietoihin kengänkoosta lempijäätelöön.

Koska tänään vietetään ystävänpäivää, ajattelin tehdä pienen aikamatkan menneisyyden ystäväkirjojen aikaan ja vastata kirjan kysymyksiin yhden elämäni tärkeimmän (ja pysyvimmän) matkakumppanin kanssa. Tässä minun ja juoksemisen yhteisvastaukset.

Milloin tutustuitte?

Lapsena leikimme kavereiden kanssa ratsastavamme (näkymättömillä)hevosilla ja laukkasimme pitkin metsiä. Nuoruudessa harrastin monenlaista liikuntaa muun muassa koripalloa, tanssia ja taekwondota. Ensimmäiset muistot oikeista juoksulenkeistä minulla ovat yläasteajoilta. Muistan kun juoksin toisinaan ennen koulua ja englanninopettajani (juoksija hänkin) kuittaili minulle oppitunneilla hyväntahtoisesti aamulenkeistä, joilla oli nähnyt minut pinkovan.

Tavoitteellisemmin aloin treenata juoksemista vuonna 2017 eli 34-vuotiaana, jolloin osallistuin myös ensimmäisille puolimaratoneille (Kiiminki-maraton ja Mourunki Trailrun).

Paras yhteinen muistonne?

Nuts Ylläs Pallas Trail Runiin osallistuminen viime heinäkuussa. Kisamatkani oli 37 km ja juoksin sen yhdessä avomieheni kanssa. Aikatavoitetta ei ollut. Halusimme vain päästä maaliin (ja saada jonkinmoiset tulokset). Kisa oli hyvin järjestetty, kanssajuoksijat ihanan tsemppaavia, päivä lämmin ja aurinkoinen, luonto uskomaton. Olin vielä kisaa edeltävänä viikkona kuumeessa ja podin poskiontelotulehdusta. En ehkä ehtinyt parantua kunnolla, mikä teki kisasta kuitenkin raskaan ja vaikean ja minusta itkuisen. Mutta voitin itseni ja pääsin maaliin – käsikkäin rakkaani kanssa!

Ketä ihailette?

Fanitan Emilia Lahtea. Lahti on maailman ensimmäinen sisututkija, joka testasi oman kanttinsa uskomattomassa haasteessa. Hänen oli tarkoitus juosta 2400 kilometriä Uudessa-Seelannissa – maan läpi etelästä pohjoiseen, mikä tarkoittaa 50 ultramatkaa 50 päivässä.

” Ultramatka on hyvä vertauskuva moneen asiaan, mm. eheytymiseen. Yhden askeleen merkitys saattaa näyttää pieneltä, mutta se on koko sen toiminnan ydinyksikkö. Niin kauan kuin me otetaan askelia, me liikutaan eteenpäin. Ja vaikka se liike olisi kuinka hidasta ja pientä tahansa, niin lopulta me päästään sinne, mihin me halutaan”, Lahti kuvailee.

Lisää tietoa Lahdesta ja sisusta https://bit.ly/38i136x

Mieleen jäänyt matka?

Pari kesää sitten lomailimme Krakovassa. Vanhaa kaupunkia eli Stare miastoa ympäröi todella kaunis puistoalue vanhoine, suurine puineen. Kun kaupunki vielä nukkui, vedimme me miehen kanssa lenkkarit jalkaan ja kiersimme vanhan kaupungin puistoissa mutkitellen. Heinäkuussa turisteista täyttynyt kaupunki näytti meille näin rauhaisan ja lempeän puolen itsestään – puun varjossa levähtäneen vanhuksen, pörräävän lakaisukoneet, leivänmuruja nokkivat pulut. Lenkin jälkeen oli luksusta suunnata maittavalle aamiaiselle.

Pakkaan matkoille lähes aina lenkkivaatteet mukaan. Minusta on ihanaa tutustua uusiin paikoihin juoksemalla. Tuntemattomassa paikassa juoksulenkistä tulee aina pieni seikkailu. En kuitenkaan juokse todella kuumissa tai pahoista ilmansaasteista kärsivissä lomakohteissa.

Yhteiset tuttavanne?

Juoksuinnostus on puraissut yllättävän montaa lähipiirissäni: kumppania, sukulaisia ja ystäviä. Monesti tavatessamme jutut johtavat lenkkipoluille, juoksuvarusteisiin tai kisavalmistautumisiin.

Myös avomieheni treenaa Karhunkierrokselle (kisamatka 55 km), joten jo meidän perheestä löytyy juoksijoita kaksi. Tai tarkalleen ottaen kolme, jos koiramme Noah lasketaan mukaan. Noahin juoksu ei ole kuitenkaan tavoitteellista vaan ennemminkin räjähtävää ja villiä. Perheestäni myös veljeni ja hänen puolisonsa juoksevat. Isäni ei juokse, mutta ansaitsee silti erikoismaininnan, sillä hän on aina kannustamassa kisoissa! Kummitätini on löytänyt lenkkeilyn innostuksen eläkepäivillään (mikä on todella kunnioitettavaa). Lisäksi moni ystäväni ja työkaverini vetää lenkkarit harva se ilta jalkaansa.

Yhteiset kisat?

Olen osallistunut yhteensä seitsemään juoksukisaan. Parhaan puolimaratonajan juoksin viime syksynä Kiimingissä, joka oli 2 t 17 min. Paransin aikaa edellisestä ennätyksestäni 4 min, mikä oli sinänsä yllätys, koska olin valmistautunut kisaan aika heikosti. Kisaa edeltävänä kesänä olin tosin treenannut tavallista enemmän.

2017: Kiiminki-maraton (21 km) ja Mourunki Trailrun (21 km)
2018: Kiiminki-maraton (21 km) ja Mourunki Trailrun (21 km)
2019: Terwahölkkä- ja maraton (21 km), Nuts Ylläs Pallas Trail Run (37 km) ja Kiiminki-maraton (21 km)

Viisaus, jonka olen tähän mennessä oppinut?

Treenasin vuosia väärin. Sykkeet olivat juostessa liian korkealla. Peruskunto jäi rakentumatta, mikä näkyi heikkona kehittymisenä. Treenasin ja treenasin, mutta tuloksia ei syntynyt. Kroppa ja lopulta myös mieli väsyivät rankoista treeneistä. Harjoittelu oli myös hyvin yksipuolisia eli pelkkää juoksua.

Piti kaivella Polar Flowsta vanhoja tietoja esiin ja tässä yksi esimerkkiviikko viime huhtikuulta, jolloin valmistauduin toukokuussa Terwahölkässä juostavalle puolimaratonille. Tiistai 21 km (keskisyke 146), torstai 12 km (keskisyke 139), lauantai 16 km (keskisyke 131) ja sunnuntai 9 km (keskisyke 154). Aerobinenkynnys minulla on 145.

Täydellinen juoksulenkki?

Joskus juoksuflow yllättää ja silloin askel on keveä, tempo hyvä ja mieli tyyni.

Kuviteltu täydellinen juoksulenkki: On kesäaamu – muu maailma vasta heräilee. On lämmintä ja t-paita ja shortsit riittävät juoksuvaatteiksi. Nappaan koiran mukaan, sillä juoksen poluilla, missä sekin voi pinkoa vapaana. Olemme kahden. Luonto on vihreimmillään ja ihastelen sen kauneutta. Pienet kiemurtelevat polut johdattelevat minut syvälle metsän uumeniin. Koska juoksu kulkee helposti, valitsen tavallista pitemmän reitin – onhan loma-aamu, eikä mihinkään kiirettä. Puiden takaa esiin paljastuu kaunis järvi, jonka rannalle pysähdyn hetkeksi hengittelemään. Koirani käyttää tilaisuuden hyväkseen ja päättää pulahtaa uimaan – pian se jo pärskyttelee vettä villisti ympärilleen. Hymyilen. Näin on hyvä.

Tulevauudessa haluaisin olla?

Ultrajuoksija. 😊

Terveisin Riikka Harjula #riikkagoesnutskk55

Riikan edelliset blogikirjoitukset:

Kymmenen juoksulupausta vuodelle 2020

7 viikkoa valmennuksessa

Miksi juoksen?

Matkalla Karhunkierrokselle