Asiakastarinat

Eeva, Helsinki – polkujuoksu

28.9.2022

Hakeuduin juoksun pariin koronan suljettua sisäliikuntapaikkoja. Pohjana ultrajuoksuun innostuin treenaamaan kavereiden kanssa vuoden sisällä puolimaratoneille, joilla innostus kasvoi Himoksella vierailun jälkeen vielä pidemmille matkoille.

Välttääkseni edes osan virheistä ja ajan säästämiseksi kaiken oppimisella kantapään kautta palkkasin itselleni valmentajan ajatuksena noin vuoden kurssi pohjustamaan ultrajuoksun treenaamisen saloja.

Omia selkeitä kompastuskiviäni oli heti alkuun tehojen säätely, aina liian lujaa ja liian paljon. Valmentaja auttoi minua ymmärtämään nousujohteisen treenaamisen sisältävän myös lepoa sekö kevyitä treenejä.

Myös harjoitusten sisällä tapahtuva nousujohteisuus tehoissa vaati yhden jos toisenkin kertauksen. Näissä vetoharjoitteet sekä nousujohteiset lenkit auttoivat asiaa paljon. Eri harjoituskausina tapahtuvat painotukset eriasioihin selkeni itselle valmentajan avulla, päiväkirja sekä siihen jaotellut harjoituskaudet selkeästi merkattuina helpottivat asoiden seuraamista ja oppimista.

Valmentajasta on ollut minulle paljon apua koska olen jo vanhempi juoksuun hurahtanut, joten kilometrien kerääminen ilman turhia kilometrejä on tärkeää ajansäästönkin kannalta. Treeneissä tärkeänä seurattiin myös juurikin henkistä hyvinvointia, että treenit maistui ja meno oli mukavaa vaikka välillä siellä epämukavuusalueilla mentiinkin kehityksen vuoksi.

Kiitos valmentaja Pekka Kauranen. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia etappeja.

Johanna, Raahe – polkujuoksu

9.8.2022

Kun NUTS Karhunkierros siirrettiin vuonna 2020 vuodella eteenpäin koronapandemian vuoksi, aloin harkita henkilökohtaista valmennusta. Olin valmistautunut 55km kisaan ja kun se siirtyi, halusin optimoida harjoittelua seuraavaa vuotta varten.

Pekka valikoitui valmentajaksi ja valmennus aloitettiin joulukuussa 2020 ja tavoitteena oli NUTS KK 55km ilman aikatavoitetta, hyvävoimaisena maaliin saakka. Ajatuksenani oli, että ammattilainen osaa järjestää paitsi sopivat treenit tavoitteeseen nähden, myös järjestää treenit järkevästi kalenteriin. Lisäksi olisi mukava, että joku katsoisi perään, että hommat tulee tehtyä.


Varsin pian huomasin, että treenaaminen valmennuksessa oli paljon kevyempää, kuin ennen, itsekseni treenatessa, ja samalla myös tuloksia alkoi syntyä. Aiemmin tuli usein tehtyä liikaa kovatehoisia harjoituksia ja aikaa palautumiselle ei ollut tarpeeksi. Pekan treenit olivat mukavan monipuolisia ja kun pystyi luottamaan, että näillä harjoituksilla tavoitteeseen päästään, niin tekeminen oli helppoa. Aiemmin esimerkiksi juoksuharjoituksen korvaaminen hiihdolla tai pyöräilyllä tuntui ”petkutukselta” ja saatoin sitten tehdä juoksuharjoitukset pyöräilyn ja hiihdon lisäksi. Nyt tiedän että hyvällä omallatunnolla näitä korvaavia voi ja kannattaakin tehdä


Keväällä 2021 juoksin NUTS Karhunkierroksella 55km tavoitteiden mukaisesti. Lisäksi juoksin puolimaratonilla uuden ennätyksen. Hyvistä tuloksista innostuneena valmennusta jatkettiin tavoitteena vuoden 2022 NUTS Karhunkierros 55km, NUTS Ylläs-Pallas 37km, sekä yksi puolimaraton ja yksi kokomaraton.

Karhunkierroksen jouduin siirtämään koronan ja sen jälkioireiden vuoksi seuraavalle vuodelle. Sen sijaan päätin juosta Ylläs-Pallaksella 66km. Kisa oli kyllä aivan huikea kokemus ja sujui suunnitelmien ja oman tason mukaisesti.
Koronan jälkioireita potiessani meinasin monta kertaa heittää hanskat tiskiin, mutta niin sieltä suosta vaan noustiin. Ilman Pekan keveitä treenejä olisi ollut helppoa olla tekemättä mitään, tai mikä vielä pahempaa, yrittää väkisin liikaa. Paljon on siis opittu juoksemisesta, järkevästä treenaamisesta ja omasta itsestä. Valmennus lähestyy tällä erää loppuaan, mutta uskon, että näillä opeilla ollaan nousukunnossa vielä pitkään.
Johanna

Niko, Helsinki – polkujuoksu

24.7.2022

Oli lokakuu 2021 ja olin juuri saanut varmistuksen osallistumisesta UTMB:n järjestämään vuoripolkukisaan seuraavan vuoden heinäkuussa Pyreneille. Olin lähellä unelmaani, ja halusin parhaan mahdollisen valmistautumisen. Päätin löytää valmentajan ohjaamaan tekemistäni. Pekan profiili polkujuoksun ja vuoristo-urheilun taustalla oli itselleni no-brainer. Aloitimme yhteistyön tammikuussa, tavoitteena nousujohteinen ja määrätietoinen valmistautuminen elämäni ensimmäiseen vuorikisaan.

Sain heti alkuun hyvän tietopaketin mitä on luvassa seuraavalle 6kk; miten valmennus tullaan jaksottamaan isossa kuvassa ja miten viikko kohtainen sykli toimii. Olin malttamaton! Alkuun määrät tuntuivat todella kevyiltä kun rakensimme peruskuntopohjaa. Vaikka olen aina urheillut suhteellisen paljon niin minulle tämä jaksotus ja sykkeiden sekä ajan hyödyntäminen olivat uusia käsitteitä. Se otti aikansa että pääsin rytmiin, mutta olihan se palkitsevaa kun ensimmäisen kerran huomasi että hetkinen, tämähän toimii.

Onnistumiset, kehitys sekä vammojen välttäminen lisäsivät motivaatiota ja olin erittäin tyytyväinen harjoitusohjelmaan. Seurasin sitä kuin pappi raamattua, joskus ehkä liiankin minuutilleen. Kaiken kaikkiaan jaksotus, erilaiset teemat ja viikoittain vaihtuvat kuormitusmäärät opettivat minulle niin urheilijana kuin ihmisenä järjestelmällisyyttä kohden tavoitteita sekä kuria.

Kehityin ainakin keskivauhtien ja sykkeen tarkkailun perusteella mielestäni 6kk aikana valtavasti. Tiesin että olin elämäni juoksukunnossa heinäkuun alussa kun saavuin Espanjaan. Kisa itsessään oli raastava, mutta kaikki ne treenit takana ja usko itseensä, oli kovempi. Saavutin unelmani saapuessani maaliin tuhansien ihmisten luodessa karnevaalitunnelmaa. Maalissa tiesin että ilman Pekan neuvoja, tsemppiä ja ohjeistusta olisin ollut reitillä vielä pitkään ja huomattavasti heikommasta kunnossa. Nyt nautin, kiitos siitä!

Saana, Helsinki – juoksu / suunnistus

4.7.2022

Ennen valmennuksen alkua syksyllä 2021 liikuin omaksi ilokseni pääasiassa juoksemalla ja kuntosalitreenillä. Treenaaminen oli aika fiilispohjaista ja yleensä kausittaista. Innostuin treenaamisesta nopeasti ja juoksin ja jumppasin kunnes ajauduin ylirasitustilaan, jolloin menetin innostuksen liikuntaan ja kuntoni romahti, kunnes taas seuraava kuntoiluinnostus iskisi. Minulla oli myös kevään ja kesän aikana kehittynyt rasitusvamma jalkaan viimeisimmän juoksuinnostuspiikin myötä, mikä tuotti lisähaasteita treeniin paluun kanssa. Ymmärsin tekeväni jotain väärin, mutta en osannut tehdä korjausliikettä itse, joten otin yhteyttä Pekkaan. 

Olin osallistunut Jukolan viestiin samana syksynä ja päättänyt, että seuraavana vuonna en käyttäisi aikaa kävelyyn osuudellani. Valmennuksen avulla treenaamiseen löytyi uusi suunta ja logiikka: ei se määrä, vaan se laatu. Lähdimme liikkeelle peruskuntoharjoittelusta. Pekka esitteli oheislajeja, joilla kehittää peruskuntoa rasitusvamma huomioiden, kuten sauvakävelyn, uinnin ja vesijuoksun. Myös eri sykealueilla juokseminen tuli uutena asiana ja kävin ensimmäistä kertaa määrittämässä henkilökohtaiset sykealueet. Maltillisilla treenimäärillä ja -kestoilla liikkumiseen löytyi kestävä innostus ja kunto on kehittynyt aiempaan verrattuna paljon kevyemmällä harjoittelulla. Tämän vuoden Jukolan viestissä asia tuli todistetuksi konkreettisesti – 15km osuudella juostessa olo oli itsevarma alun mäkilähdöstä loppukiriin asti. 

Parasta valmennuksessa on ollut se henkinen muutos, mitä ymmärrys treenaamisen järkevistä toteutustavoista, levosta ja viikko-ohjelmista on tuonut. Valmennuksesta sain perustan terveelliselle, kestävälle treenaamiselle myös tulevaisuudessa!

Siiri, Helsinki – juoksu/polkujuoksu

31.3.2021

Minulla on ollut nuoresta lähtien monipuolinen liikuntatausta, mutta muutama vuosi sitten kiinnostuin kestävyysharjoittelusta lihaskuntoharjoittelun ohessa. Olin asettanut tavoitteekseni puolimaratonin kesälle 2021. En kuitenkaan ollut varma, onko tavoite realistinen. Lisäksi lihaskuntoharjoittelun ja kestävyysharjoittelun yhdistäminen omin avuin tuntui haastavalta, enkä ollut ihan varma teenkö oikeita asioita oikeassa suhteessa.


Pekan valmennusfilosofia tuntui heti omalta ja valmennussuhteemme alettua olen saanut häneltä henkilökohtaista, ammattitaitoista ja omaan elämäntilanteeseeni ja tarpeeseeni lyhyelläkin aikavälillä mukautuvaa valmennusta.
Olen saanut Pekalta kausisuunnitelmien lisäksi viikkotason suunnitelmat ja ohjelmat sekä lihaskunto-, että kestävyysharjoitteluun. Päivitän vuorovaikutteista treenipäiväkirjaa ja olen lisäksi saanut nopeasti vastauksia ja vinkkejä WhatsAppin kautta minua askarruttaviin kysymyksiin ja aiheisiin.
Pekan avulla juoksu- ja lihaskuntoni ovat parantuneet huomattavasti. Olen saanut salilta uutta ärsykettä maksimivoimaharjoittelusta ja olen vastikään oppinut uutta ja saanut ensikosketuksen räjähtävyystreeniin. Juoksussa olen oppinut käyttämään kehoani paremmin, ja juoksu tuntuukin helpommalta nyt kuin aikaisemmin. Lisäksi harjoittelu ja lepo ovat olleet sopivassa suhteessa, joten into harjoitteluun on valmennuksen myötä kasvanut suuresti.
Suosittelen lämpimästi!

Riikka, Oulu – polkujuoksu

30.3.21

Kun kesällä 2019 kiipesin Pirunkurun rakkakivikossa kohti Kesänkitunturin huippua Nuts Ylläs Pallaksella (37 km) tein lupauksen – jos jatkan polkujuoksua, etsin itselleni hyvän valmentajan. Rakastin juoksemista, huikeaa kisatunnelmaa, ympärillä avautuvaa lumoavaa karunkaunista maisemaa. Ainut särö kisaamisen kirkkaudessa olin minä itse. Kova treeni ja huolellinen valmistautuminen eivät kantaneet kisoissa hedelmää. Olin poikki. Itkin. Kaaduin. Syke huiteli pilvissä. Pääsin maaliin, mutta en kovin tyylikkäästi. Olin harjoitellut väärin.
Kun aloitin noin puolitoista vuotta sitten yhteistyön Pekan kanssa, suurin ongelmani oli, että minulla ei ollut hyvää peruskuntoa. Toisin sanoen olin ollut aina ihan pihalla sen suhteen, miten juoksemista piti treenata. Mutta niinhän valitettavan usein käy, jos on vain vähän tietoa ja vielä vähemmän taitoa.
Pekka on minulle tsemppari, tukija ja ennen kaikkea suuntaa näyttävä opas. Valmennus tapahtuu pääosin etänä, mutta tapaamme toisinaan myös kasvotusten. Pidämme yhteyttä sosiaalisen median kautta välillä päivittäinkin – aina tilanteen mukaan. Mielestäni vuorovaikutuksemme on avointa ja rehellistä.

Treenipäiviä on viikossa viisi. Treeneihin kuuluu muun muassa kävelyä, vaellusta, juoksua, juoksutekniikkaa, mäkiharjoittelua, kehonpainotreeniä ja uintia. Minulle on suuri helpotus, kun alan ammattilainen kertoo: miten, milloin ja kuinka paljon minun tulee treenata, jotta saavutan tavoitteeni.
Juoksemisen lisäksi Pekka on opettanut minulle myös paljon itsestäni. Kertonut kuka minä olen, mihin minä pystyn, missä menevät rajani tai onko niitä. Tämä on minulle itselleni tärkeintä! Ja kyllä, juoksuni on myös nykyään keveämpää, nopeampaa ja taloudellisempaa ihan harjoitustasotestienkin mukaan.

Aino, Helsinki – polkujuoksu

29.3.21

Lähdin Pekka Kaurasen valmennukseen syksyllä 2020 pitkän lenkkitauon jälkeen. Tauon taustalla oli rasitusvammoja, joiden en halunnut enää toistuvan. Lähdinkin hakemaan valmentajalta sitä malttia, joka itseltä puuttui. Toiveissa oli juosta taas poluilla ja joskus vielä pidempiäkin matkoja.

Valmentajan valinnassa minulle oli tärkeää kokonaiskuormituksen ja palautumisen merkityksen ymmärtäminen sillä niiden huomioiminen ei varsinaisesti kuulu omiin vahvuuksiini. Minulla ei myöskään ollut osaamista harjoittelun hyvää syklittämiseen, enkä oikein kerinnyt asiaan perehtymäänkään. Siksi valmennukseen meneminen tuntui järkevältä satsaukselta.


Koska olin ollut pitkään telakalla ja kuntoutuksessa, lähdettiin juoksuharjoittelussa liikkeelle hyvin maltillisesti. Ohjelmaan kuului paljon kävelyä ja muutaman kerran viikossa harjoituksia, joissa oli juoksu-kävely -yhdistelmää. Mäkiharjoittelu otettiin myös mukaan viikoittaiseen kuvioon. Voimaharjoittelua alettiin tekemään säännöllisesti kerta viikkoon, siitä ei päässyt enää lipsumaan. Viikko viikolta juoksun osuutta on kasvatettu.


Kaikki valmennus on tapahtunut etänä, emmekä ole itse asiassa tavanneet koronan vuoksi kertaakaan. Silti olen saanut neuvoa kaikkiin pulmiin ja omiin pohdintoihin, joita on harjoitusten lomasta noussut. Erityisen hyödyllistä minulle on ollut juoksutekniikan kehittäminen videoinnin avulla. Sain asentovirheen korjaamiseksi muutamia täsmäharjoituksia lihaskunto-ohjelmaani ja niitä olenkin tehnyt myös lämmittelyliikkeinä.

Harjoittelun tuloksena olen huomannut, että keskivartalo ja jalat tuntuvat voimakkailta. Myös mäkiharjoittelu on selvästikin purrut, sen huomasi talven hiihtolenkeillä. Olen myös tykännyt siitä, että joku toinen suunnittelee harjoitusviikon eikä minun tarvitse itse pähkäillä sen kanssa. Aina silloin tällöin ohjelmaan on ilmestynyt uudenlainen harjoitus ja niitä onkin aika jännää aina tehdä ensimmäisiä kertoja.


Valmennukseen ryhtyminen oli minulle hyvä päätös ja se on tuonut harjoitteluun sekä järjen ääntä että uudenlaista intoa ja motivaatiota

Katariina, Oulu – suunnistus /multisport

27.3.21

”Aloitettiin Pekan kanssa yhteistyö vuoden 2020 alussa. Tavoitteena oli alunperin naisjoukkueella osallistuminen Napapiiri-Jukolaan kesäkuussa 2020 ja valmentautuminen sitä kohti. Kahden äitiysloman jälkeen tekemistä tosiaan on riittänyt.

Harjoittelu aloitettiin luonnollisesti peruskestävyyden kohentamisella. Kevät koitti ja koronan sotkiessa suunnitelmat Jukola siirtyi seuraavalle kesälle, piti alkaa miettiä toisenlaista välitavoitteita. Keksimme ystäväni kanssa ilmoittautua syksyn Lost In Kainuun seikkailukisaan. Kisassa oli tarkoitus suunnistaa maastopyöräillen ja juosten sekä suorittaa erilaisia vesistötehtäviä mm. meloen, uimalla ja uimapatjaillen. Matkaa sarjassamme tulisi taivaltaa yhteensä 80-90km. Harjoittelua muokattiin monipuolisemmaksi ja kesän aikana tuli poljettua pyörällä enemmän kuin koskaan. Lisäksi suunnistettiin ja uitiin.

Ruuhkavuosien kiireet ja jalkojen kanssa ilmenneet ongelmat ovat tuoneet omat haasteensa harjoitteluun mutta niin vain kisapäivä koitti ja kunnialla selvittiin maaliin! 😊💪 Itsensä voittaminen on mahtavuutta!

Olen pitänyt erityisesti siitä että harjoittelua on koko ajan muokattu juuri minulle ja minun aikatauluihin sopivaksi. Harjoittelu on pidetty monipuolisena ja myös lihaskunnon kehittämiseen on kiinnitetty huomiota. Fyysisiä ongelmia on ratkottu yhdessä fysioterapeutin kanssa ja sieltä saadut ohjeet on sisällytetty ohjelmaan.

Taival jatkuu ja se Jukola siintää edelleen mielessä, ehkä myös uusi seikkailukisa. Kiitän tähänastisesta ja odotan innolla tulevaa! 😊”

Sanna, Haapavesi – polkujuoksu

26.3.2021

Aloitin Pekan juoksuvalmennuksessa 2020, juuri ennen kuin kaikki harrastustoiminta joutui koronan takia tauolle. Siihen asti olin treenannut TNT-ryhmässä polkujuoksun merkeissä. Pekalta sain selkeän suunnitelman, miten edetään ja miksi asioita tehdään tietyssä järjestyksessä. Nyt on neljä kuukautta takana, oon reenannu salilla, juossu intervallia, mäkitreeniä, hiihtäny, kävellyt ja juossut monen mittaista lenkkiä ja nimenomaan juoksukunto on kasvanut huomattavasti. Suosittelen👍

Riikka, Oulu – polkujuoksu

19.12.2019

Takana on nyt seitsemän viikkoa henkilökohtaista valmennusta, jossa minulle on räätälöity tavoitteeni, eli Karhunkierroksen 55 km, mukainen harjoitusohjelma. Aloitimme marraskuun alussa ja valmennuksen on määrä päättyä kisoihin 23.5.2020 tai hieman sen jälkeen.

Olemme tavanneet Pekan kanssa kolme kertaa kasvotusten: aloitustapaamisessa, kehonpainotreeneissä ja juoksutekniikkaharjoituksissa. Täytän lähes päivittäin vuorovaikutteista harjoituspäiväkirjaa. Pekka kirjaa päiväkirjaan treenit ja lepopäivät sekä niihin liittyvät tarkemmat tiedot, mitä treenissä kannattaa painottaa tai ottaa erityisesti huomioon. Minä puolestani merkitsen päiväkirjaan sovitut tiedot: harjoituksen ajan ja matkan, keskisykkeen sekä oman fiiliksen treenistä. Tiedän ennakkoon aina noin 2 viikon treeniohjelman. Kahden viikon treenisykli oli oma toiveeni, sillä minulle on tärkeää voida suunnitella menoja ja tekemisiäni hyvissä ajoin.

Lue lisää blogista

Aarno, Haapavesi – polkujuoksu

14.1.2019

50 vuotias kestävyysurheilu harrastaja Haapavedeltä. Tulin Pekan juoksukouluun opettelemaan polkujuoksua, joka muuttui aika pian valmennus suhteeksi. Vuosi on kohta oltu Pekan opissa ja juoksu on ollut hyvin nousujohteista. On opeteltu juokseen eri syketasoilla, erilaisia intervallijuoksuja, pitkiä harjoituksia ja palauttavia harjoituksia sekä levon tärkeydet palautumiseen. Oppeihin on kuulunut myös juoksua tukevat lihaskunto ja -huolto ohjelmat. Ja ennen kaikkea on saatu juosta paljon! Pekka on ollut hyvin opettava ja tarpeen vaatiessa tiukka valmentaja, jonka opeissa juoksuharrastus on saanut aivan uudet mittasuhteet ja tavoitteet.

Elisa,  Siikalatva – juoksu / polkujuoksu

04.01.2019

Aloittaessani Pekan valmennuksessa minulla oli hiukan taustaa kestävyysjuoksusta, mutta takana oli myös noin vuoden tauko, jolloin en ollut harjoitellut aktiivisesti. Olin aloittanut kunnon palauttamisen oma-aloitteisesti, mutta kaipasin lisämotivaatiota ja jotakin uutta näkökulmaa harjoitteluun. Harjoittelun haasteena oli myös kehon liikkuvuusongelmia ja selkäkipuja, joihin kaipasin apua.

Olen ollut Pekan valmennuksessa nyt reilun puoli vuotta ja olen erittäin tyytyväinen. Keskivartalon lihashallinta on kehittynyt niin että selkä toimii monen vuoden jälkeen normaalisti. Neljän kuukauden valmennuksen jälkeen saavutin tavoitteeni juosta puolimaraton polkujuoksuna ja tulla maaliin hyvävoimaisena. On mahtavaa jaksaa taas juosta parinkin tunnin lenkkejä.

Olen saanut Pekalta kannustavaa, yksilöllistä ja ammattitaitoista valmennusta. Suosittelen!

Jääkiekkojuniori 10v, Siikalatva – juoksutekniikka08.08.2018

“Pekan kanssa oli tosi hyvä treenata. Oli mm. juoksukoulua ja kehotreeniä. Tykkäsin aika lailla kaikesta. Pekka osasi neuvoa, puhu selkeästi ja ymmärsi, mitä minä tarkotan.”
Isä (kiekkovalmentaja) :” Pojan kehonhallinta, koordinaatiokyky ja juoksutekniikka ovat kehittyneet silminnähden.”